Moord Lumumba herdacht in Oostende bij standbeeld Boudewijn

Redactie KW

De lokale burgerbeweging ‘Hart boven Hard’ en Piet Wittevrongel hielden een stil protest om de mooord op Lumumba te herdenken. Ze eisten gerechtigheid in deze voor de Belgische overheid en het koningshuis kwalijke kwestie.

Gisteren, 17 januari, was het precies 59 jaar geleden dat de eerste premier van het onafhankelijke Congo Patrice Lumumba werd gedood in opdracht van de Belgische regering, met medeweten van koning Boudewijn. De enige stoffelijke resten van Lumumba waren twee snijtanden. Bruggeling Gérard Soete, toenmalig politiecommissaris in Elisabethstad (tegenwoordig Lubumbash, nvdr.) bewaarde de tanden.

Lichaam Lumumba opgelost in zuur door Bruggeling

Soete kreeg de opdracht om het lijk van Lumumba definitief te laten verdwijnen door ze op te lossen in zwavelzuur. Nadat hij het lichaam van de geëxecuteerde premier in stukken had gezaagd, recupereerde hij een paar tanden als bewijsstukken of als souvenir.

“Lange tijd heeft de man beweerd dat hij die tanden bij ons in zee heeft gegooid”, zegt Blankenbergenaar Piet Wittevrongel. “Maar nadien bleek dat restant van Lumumba’s gebit in het bezit te zijn van zijn dochter. Kort daarop werden die laatste stoffelijke resten van de Congolese premier aangeslagen door het Belgische parket.”

“Onze eis? Schuldbekentenis van de Belgische staat”

“Ze zouden nu in het Brussels justitiepaleis liggen. Wij steunen met onze actie vandaag de terechte vraag van Lumumba’s familie om de tanden terug te krijgen. Dan kunnen ze eindelijk hun voorvader een deftige begrafenis geven met die enige restanten van zijn lichaam.”

Vijftien jaar geleden bekladde de Stoeten Ostendenoare het beeld van Boudewijn ter hoogte van de Venetiaanse Gaanderijen al eens met rode verf. Wittevrongel, de geestelijke vader van de Stoeten Ostendenoare: “Vandaag is onze eis tot eerherstel van Lumumba en een schuldbekentenis van de Belgische staat en het koningshuis nog even actueel. Ik vind het trouwens een schande dat de Oostendse politici zich in deze zaak nooit laten horen. Wie zwijgt stemt toe!”

foto: ‘Hart boven Hard’ en de geestelijke vader van de ‘Stoeten Ostendenoare’ herdachten vandaag de moord op Patrice Lumumba, de eerste Congolese premier, bij het beeld van koning Boudewijn op de Oostendse Zeedijk. (fotoML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier