Mooneye is figuur van het jaar 2019 in Zwevegem

Redactie KW

Mooneye is een vooral Zwevegemse groep die de ‘Nieuwe Lichting’ op StuBru won. Veerle Debaillie werd verdienstelijk tweede, Xandro Meurisse derde.

Het was al de 37ste keer dat het Willemsfonds de ‘Figuur van het Jaar’ koos. Al vele jaren krijgen ze daarbij de medewerking van de lokale persmensen. Bedoeling is om een persoon, vereniging of bedrijf, die zich het afgelopen jaar in de kijker werkte, te huldigen als ‘Figuur van het Jaar’.

Vooraf werd uit een langere lijst met mensen die in aanmerking kwamen, een shortlist gemaakt van elf kandidaten. Deze namen werden dinsdagavond aan de jury voorgelegd, die in een geheime stemming de uiteindelijke winnaar koos.

In een eerste stemronde werden de drie finalisten vastgelegd. Het waren Veerle Debaillie, Xandro Meurisse en de groep Mooneye.

In de tweede ronde gingen de meeste stemmen naar Mooneye, die dus ‘Figuur van het jaar 2019’ werd. Op de tweede plaats eindigde Veerle Debaillie van het dierenasiel, dat vorig jaar de 40ste verjaardag mocht vieren. Wielrenner Xandro Meurisse, die zich liet opmerken in de Tour De France, werd derde.

Nieuwe Lichting

Zoals de traditie het wil, werd de laureaat gecontacteerd en kwamen frontman Michiel Libberecht, tot voor kort woonachtig in Moen, Aaron Deceukelier en Stan Holvoet, beiden uit Sint-Denijs, de felicitaties in ontvangst nemen. Rien Coorevits uit Otegem lag ziek te bed en Jorick Van Den Bosch woont in Gent.

“Ik ben heel verrast met deze erkenning. Ik had dit nooit verwacht”, zei Michiel toen hij het lokaal binnenkwam.

Tijdens het tafelen vertelde hij over het afgelopen jaar. “Het was vrij hectisch te noemen. Het winnen van de ‘De Nieuwe Lichting’ op Studio Brussel heeft toch een en ander in beweging gebracht. Wij, van de groep, en ik in het bijzonder, heb veel kunnen doen waarvan ik al jaren droomde. We hebben echt veel ‘sjieke’ dingen mogen doen.”

Het bezorgde hen in elk geval een drukke agenda. “Het afgelopen jaar mochten we 78 optredens afwerken waarvan we 40 keer op een festivalpodium stonden. We houden daar heel mooie herinneringen aan over. Ik denk dan aan onze passage op Dranouter en ons optreden in de AB in Brussel.”

Huiskamerconcerten

Mooneye is ontstaan uit een soloproject van Michiel, die ondertussen fulltime met de groep bezig is. “We zijn nu aan het werken aan een nieuwe CD, die we plannen voor 2021. Momenteel testen we nog nieuwe nummers uit tijdens huiskamerconcerten waarvan er al een dertigtal in onze agenda staan. Door die vele optredens zijn we het afgelopen jaar muzikaal enorm gegroeid. We klinken zeker niet meer hetzelfde als een jaar geleden”, zegt de Mooneye-frontman.

Het mag duidelijk zijn, de jonge gasten van Mooneye hebben er duidelijk zin in. “We zijn inderdaad ambitieus. We hopen gestaag verder te groeien en te bevestigen. We hebben in ieder geval nog heel wat plannen.”, aldus Michiel Libberecht.

De huldiging van de laureaten zal wellicht doorgaan op donderdag 12 maart in de foyer van het theatercentrum. Misschien nog even meegeven dat Mooneye Wannes Cappelle opvolgt als ‘Figuur van het Jaar’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.