Mooimakers maken Oostkamp proper

Kerngroep Mooimakers met Hendrick De Bruyne, Jos Deforce , Marnix Braeckevelt, Jurgen Vangampelaere en Jan De Baere. © GS
Redactie KW

Sinds Anneleen Boone en Jan De Baere in 2017 op een kleinschalige manier de straten van Ruddervoorde opruimden, is de organisatie Proper Oostkamp sterk gegroeid. Op 18 september hoopt de kerngroep de bevolking te sensibiliseren om geen vuil op straat te gooien.

Ondertussen is er al veel veranderd. “De bevolking is zich meer bewust geworden van de zwerfvuilproblematiek, nu ergert ongeveer 75 procent zich aan het zwerfvuil. Bijgevolg zijn meer vrijwilligers, individueel of georganiseerd, zich gaan inzetten om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen. Naast Mooimakers binden ook organisaties vanuit de agrarische sector en de wielersport de strijd aan tegen zwerfvuil. Ook het onderwijs steekt een tandje bij. En ook de ondersteuning door Mooimakers is aanzienlijk gegroeid”, zegt Marnix Braeckevelt.

Frustrerend werk

“Het is een werk dat nooit gedaan zal zijn, iedere keer weer dezelfde straat opruimen is bijzonder frustrerend. Vaak vinden we glas en batterijen. Het is afval dat niet in de zwerfvuilzak mag en door de sluikstorter nochtans gratis kan afgeleverd worden in de glasbollen, de talrijke inzamelpunten voor batterijen en containerparken. Maar de gedachte dat afval nog meer zwerfafval aantrekt, houdt ons op de baan. Ook op het gebied van waardering is er veel veranderd, keek men vroeger eerder neerbuigend neer op dit vrijwilligerswerk, dan steekt men nu eerder de duim omhoog of roept men één of andere bedanking. En af en toe worden we aangesproken om te informeren naar dit vrijwilligerswerk en hoe men zelf kan gaan ruimen in de eigen straat.”

Prijzen te rapen

De World Cleanup Dag op 18 september is een ideale gelegenheid om weer samen de handschoenen, letterlijk en figuurlijk op te nemen. Bovendien is voor velen samen opruimen veel aangenamer dan individueel. Dit jaar wordt er niet enkel zwerfvuil geraapt, er zijn ook prijzen te rapen! Bij elk opgeruimd blik, mondmasker of peuk wint onze gemeente aan netheid. Maar ook elke deelnemer wint. Per locatie wordt een ‘Beleef Oostkamp Cadeaubon’ van 25 euro verloot onder de deelnemers. Wie naast een prijs grijpt, gaat ook niet met lege handen naar huis, maar krijgt een kleine attentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier