Mooimakers luiden alarmbel en dringen aan op actie van de gemeente: “Sluikstorten loopt de spuigaten uit”

Simon Vanryckeghem, de drijvende kracht achter Mooimakers Deerlijk, en zijn dochtertje Jana trekken er vaak op uit om zwerfvuil te verzamelen. © DRD
Redactie KW

Simon Vanryckeghem en Mooimakers Deerlijk luiden de alarmbel. “Het sluikstorten hier is schandalig”, klinkt het als hij ons wijst op enkele propvolle PMD- en rest-afvalzakken. Het resultaat van enkele uren opruimen in het centrum. “Het is dweilen met de kraan open. Wij wachten op een duidelijk signaal van de gemeente.”

Zwerfvuil ophalen en sluikstorten melden. Dat is in een notendop de functie van de Mooimakers, die ook in Deerlijk heel actief zijn. Gewapend met grijper en huisvuilzakken gaan ze op pad in de strijd tegen zwerfvuil. Onder impuls van Mooimaker Simon Vanryckeghem gebeurt dat sinds begin dit jaar ook met een gepersonaliseerde bakfiets die werd gesponsord door Diman Verhuizingen.

“Toen er vanuit de intercommunale Maatschappij voor Openbare Gezondheid (Imog) een oproep werd gelanceerd naar kandidaten voor Mooimakers, heb ik – als milieubewuste inwoner – niet lang getwijfeld”, steekt Simon Vanryckeghem van wal. “Met ons groepje van vrijwilligers maken we Deerlijk verder proper… Elke Mooimaker neemt een aantal zelfgekozen straten, pleinen en wegen voor zijn of haar rekening en ruimt minstens 11 keer per jaar het achtergelaten zwerfvuil en sluikstort op.”

Respect voor natuur en de medemens is ver te zoeken

“Sommige vrijwilligers doen dit wekelijks, anderen meerdere dagen per week. Imog ondersteunt het initiatief met opruimmateriaal zoals grijpers, vuilzakken, handschoenen en een kleine financiële vergoeding. Mooimakers ijvert voor een maatschappij waarin zwerfvuil en sluikstort onaanvaardbaar zijn en werkt daarvoor samen met iedereen die een bijdrage wil leveren om deze problematiek de wereld uit te helpen. Streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering is daarin heel belangrijk.”

Schandalig

“En juist daar wringt het schoentje. In het kader van de World CleanUp Day ben ik samen met Delphine Derammelaere en twee jonge helpertjes op pad gegaan in het centrum van de gemeente. We zijn vertrokken aan het gemeenschapscentrum d’Iefte en hebben onze tocht verder gezet via het woonzorgcentrum Heilige Familie en de automobielinspectie en zo langs de gewestweg N36 tot aan de carpoolparking in de Vichtesteenweg. Het is echt schandalig wat we allemaal gevonden hebben. Langs dat relatief korte traject kwamen we tot drie vuilniszakken en vier PMD-zakken.”

“Wat we zoal aantroffen? Vooral bier- en andere blikjes, maar het aanbod is heel uiteenlopend: van allerlei verpakkingen en hondendrollen in een zakje tot pizzadozen en flessen sterke drank… De toestand aan de carpoolparking is heel slecht. Door alle onkruid is het quasi onmogelijk om het afval op te ruimen. Overal slingert wel iets rond en de drie vuilnisbakken die er opgesteld staan, zijn zo goed als leeg. Onbegrijpelijk. Ook aan het voetbalpleintje van de Sneppe is het verschrikkelijk. Als je alles hebt opgekuist en een dag later nog eens langs gaat, kan je gegarandeerd herbeginnen. Het respect voor de medemens en de natuur is ver te zoeken. Een ander zal het wel opruimen…”

“Het is dweilen met de kraan open, maar we willen niet opgeven. Geïnteresseerde vrijwilligers mogen zich altijd melden via onze Facebookpagina. Hopelijk komt er ook spoedig een (re-)actie vanuit de gemeente: sensibiliseren en meer controle. Persoonlijk ben ik voorstander om het systeem van aanleveren van afval op het containerpark te vereenvoudigen. Het is voor veel mensen te ingewikkeld, ze zien het niet zitten om verschillende keren binnen en buiten te rijden en dumpen het dan maar. En waarom kan er via de gemeentebelasting niet met een jaarlijks forfait gewerkt worden zodat het voor iedereen ‘gratis’ is?”

Blijven sensibiliseren

“Heel veel waardering en respect voor het nobele werk van de Mooimakers, ik sta er enorm achter”, reageert schepen van Leefmilieu Matthias Vanneste (Open Vld). “We zijn op de hoogte van het probleem. Het is geen momentopname, maar het is ook niet verergerd. Het is evenmin een Deerlijks probleem. Het is overal en uiteraard is dat bijzonder jammer. Het is het verhaal van jaren. Verder sensibiliseren is de boodschap, generatie na generatie. Met één bepaalde actie ga je de probleemsituatie ook niet bruusk omkeren.” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier