Mooie tentoonstelling ex-libristen in Beernemse bibliotheek

Redactie KW

Vrijdag 11 januari opende de tentoonstelling van ex libristen. Grote kunst op klein formaat in de Beernems bibliotheek. De tentoonstelling loopt nog tot maandag 25 februari.

Een ex-libris of boekmerk is een gepersonaliseerd eigendomskenmerk dat in boeken wordt gekleefd en bij voorkeur door een grafisch kunstenaar is ontworpen. “Het zijn aantrekkelijke en artistiek waardevolle prenten, die uitgegroeid zijn tot verzamelobjecten die internationaal worden geruild”, aldus Jack van Peer, voorzitter van Graphia vzw.

De tentoonstelling van de diverse ex-libristen is te bekijken door de talrijke overzichtsbladen die aan de muur hangen van de bibliotheek.

Zorgen voor bibliotheken

Schepen Patricia Waerniers (CD&V) opende de tentoonstelling met de mededeling dat bibliotheken zich zorgen moeten maken. “In 2016 zijn bepaalde voorwaarden voor openbare bibliotheken geschrapt uit het lokaal cultuurbeleid en worden de subsidies voor de openbare bibliotheken rechtstreeks in het algemeen gemeentefonds gestort. Een gemeente kan dus doen wat het wil met de gestorte bedragen.”

“Een tweede zaak is dat vroeger een bibliotheek het monopolie bezat van informatie. Tegenwoordig is dat geëvolueerd naar het internet wat met zich meebrengt dat een bibliotheek moet mee evolueren. De fysieke kwaliteiten bestaan thans uit collectie en connectie. Burgers connecteren met kennis is een belangrijke nieuwe rol, vandaar dat we die ex-libristen hierin kunnen terugvinden. Het wordt ook een sociale plaats om met mensen om te gaan, die hun collectie willen tonen, wat zich uiteindelijk uit in connectie”, aldus de schepen.

Boekmerk

Het prestigieuze tijdschrift Boekmerk is één van de belangrijkste documentatiebronnen over ex-libriskunst in de Nederlandse taal. “Wijlen Gilbert Vandermoere, vader van bibliothecaris Nele, is ooit gestart met de oprichting van Graphia”, zegt Jack van Peer. “In het tijdschrift Boekmerk vindt men allerlei informatie over congressen, tentoonstellingen en boekmerken. Leden van Graphia krijgen elk trimester het tijdschrift dat voor een gans jaar slechts 40 euro kost”, geeft Jack van Peer mee.

Info: www.graphiavzw.be

(Regi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier