Monique uit Pollinkhove wil vlug opnieuw workshops breien geven: “We missen sociaal contact”

Monique Dezwarte met enkele van haar creaties, zoals onder meer ‘Bella de koe’. (foto KVCL)
Monique Dezwarte met enkele van haar creaties, zoals onder meer ‘Bella de koe’. (foto KVCL)
Redactie KW

Monique Dezwarte uit Pollinkhove is gebeten door de breimicrobe. Ze leerde breien aan haar doopmeter. Normaal geeft Monique ook workshops, maar door corona kan dat nu niet. “Ik mis de gezellige babbels”, zegt ze.

Monique Dezwarte maakte al op de schoolbanken kennis met wol en breinaalden. “Ik ben opgegroeid in de tijd dat we nog leerden breien op de lagere school”, zegt ze. “Zo herinner ik me nog het breiraampje in de derde kleuterklas en in het vijfde of zesde leerjaar moesten we handschoenen breien. Daar ergens tussenin ook de katoenen onderbroek met heel wat technieken.”

Maar de echte breimicrobe kreeg Monique te pakken door haar doopmeter. “Ik ging elke grote vakantie bij haar in Antwerpen logeren”, zegt ze. “Zij leerde mij breien, vele jaren aan een stuk en elk jaar lag de moeilijkheidsgraad wat hoger. Die breimicrobe ben ik nooit meer kwijtgeraakt.”

Truien op bestelling

“Mijn breimand staat nooit veraf en er liggen altijd wel verschillende projecten in. Maar niet alleen breien boeit me. Ook haken, macramé en decoratieve stukken maken met natuurlijke materialen en met meestal een wollen knipoogje doe ik graag. Ik omschrijf mijn bezigheden eerder als ‘creatief bezig zijn met wol’.”

Monique breit regelmatig ook truien op bestelling. “Het geeft me veel voldoening een blije klant te zien in een perfect passende trui”, zegt de gepensioneerde kleuterjuf. “Een trui breien duurt toch een tweetal weken. Maar ik brei ook niet de hele dag door. Er is ook nog het huishouden en bij mooi weer gaan we regelmatig ook fietsen.”

De laatste jaren is Monique ook meer en meer beginnen haken zoals sjaals, leuke hebbedingetjes voor in huis en knuffels. “Momenteel ben ik een dinosaurus aan het haken, een verjaardagscadeau voor mijn jongste kleinzoon”, zegt Monique. “Er ligt ook al wol klaar om Hedwig, de uil uit Harry Potter, te breien.”

Tot voor de coronaperiode vonden er bij Monique thuis regelmatig workshops breien en haken plaats. “Ik hoop dat we in de zomer terug de draad kunnen opnemen”, zegt de creatieveling uit Pollinkhove. “De eerste les na corona zal er waarschijnlijk niet veel worden gebreid, maar wel veel verteld. Daar ben ik stellig van overtuigd.”

Gezellige babbels

“Mensen hebben nood aan sociaal contact. Veel dames sturen berichtjes dat ze het breien missen en vragen zich af wanneer we weer kunnen samenkomen. Ze missen de gezellige babbels en de koffie met zelfgemaakt gebak. Ik geef ook lessenreeksen breien aan verenigingen zoals Femma en de Gezinsbond. Maar die trein staat nu ook stil. Hopelijk komen er snel betere tijden.”

(KVC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.