Monique Poublon kreeg Johan Schatteman als cadeau voor haar 70ste verjaardag

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

We brachten een bezoek aan Monique Poublon (70), getrouwd met Jules-Freddy Ollevier uit Roeselare. Jules en Monique hebben drie kinderen : Wim, Mike en Ann. Er zijn ook evenveel kleinkinderen : Mathias, Aaron en Jessy.

Monique Poublon kreeg Johan Schatteman als cadeau voor haar 70ste verjaardag

Monique gaat al 36 jaar naar de hobbyclub in Ten Elsberge in Roeselare Sinds januari 1985 – ze was toen pas 39 jaar – is Monique immers verlamd na een operatieve ingreep aan de rug. Gelukkig kon ze in die periode terugvallen op haar echtgenoot, die hielp met de opvoeding van de kinderen. Monique maakte moeilijke jaren mee, tot ze besloot het roer om te gooien en te genieten van het leven. Ze kwam terecht in de Vlaamse muziekwereld, waar ze heel vlug veel vrienden maakte. Ze werd grote fan van het muzikale duo Schatteman-Couvreur. Sinds Myriam Couvreur uit Izegem geen duo meer vormt met Johan, volgt Monique nu nog Johan tijdens optredens in ‘t Vlaamse land.

Hoe lang ben je al fan ? Hoe is het allemaal begonnen ?

“Sinds 1997 ben ik fan. Ik kende Myriam Couvreur al door de operette met José D’Autry en Koen Crucke. Johan leerden we ook kennen bij de operette De Vogelhandelaar in Tielt. Toen had ik nog niet zoveel contact.”

Monique Poublon kreeg Johan Schatteman als cadeau voor haar 70ste verjaardag

“Het begon echter allemaal grotere proporties aan te nemen toen Johan en Myriam in 1997 in de vtm-soundmixshow op de tweede plaats eindigden met het liedje Amigos Para Siempre of Vrienden voor het leven. De platenmaatschappijen vochten om dit duo onderdak te geven en dus werden Myriam en Johan plots overal gevraagd om op te treden. Eerst zongen ze gewoon beroepshalve samen, maar in 2001 werden ze een koppel. Hun liefdesgeluk maakten ze bekend in New President in Lokeren. We beleefden zoveel mooie momenten, maar helaas kwam aan dat sprookje in april 2005 een einde en als échte fans hadden we het daar lang moeilijk mee.”

Monique Poublon kreeg Johan Schatteman als cadeau voor haar 70ste verjaardag

“Myriam horen we niet meer, maar mijn man en ik blijven wel nog supporteren voor Johan Schatteman, die in zijn leven al veel moeilijkheden moest overwinnen. Na de split in 2005 trok Johan het land rond met zijn tour Amigos Para Siempre. Het bracht mooie meezingers. Hij stelde ook eens een nieuw project voor met sopraan Ann Lauwereins. Deze cd werd ook uitgebracht door Adriaan Van Landschoot, bekend van Petra, Goodshape, Dreamlovers, enz. Johan is altijd blijven zingen, waaronder ook in zorgcentra’s. Hij krijgt begeleiding van pianist Jacques Demey uit Lendelede. Hij zingt ook nog veel in zalen waar reizigers met autobussen worden naartoe gebracht.”

Bezit je gadgets ? Ging je vroeger naar veel optredens kijken ?

“In de gouden periode van het muzikale duo Schatteman-Couvreur deden we in één jaar eens … 52 optredens of één per weekend. We bolden ongeveer 25.000 km per jaar voor Schatteman & Couvreur. De meeste optredens waren in mooie restaurants, in prachtige tenten, kerstconcerten in kerken en zelfs eens in openlucht, maar altijd met stijl. Ik bezit nog alle cd’s en singles van hun zevenjarige samenwerking, waaronder ook vier full-cd’s waarmee ze goud behaalden. We hadden vele jaren een goede vriendenkring, waarmee we altijd samen aan tafel zaten tijdens optreden. Nu is dat wel een beetje verwaterd, maar we blijven toch nog altijd contact houden.”

Johan wilde al ooit mijn archief hebben, maar ik bewaar dat tot ik er niet meer ben

“Daarnaast bezit ik ook stapels krantenknipsels en verhalen uit muziekboekjes rond Johan en Myriam. Johan wilde al ooit mijn archief hebben, maar ik bewaar dat tot ik er niet meer ben. Later mogen mijn ma en kinderen daarmee doen wat ze willen. Naast teksten van Johan spaar ik ook krantenknipsels van andere Vlaamse zangers. Ik heb al veel mappen in mijn bezit. Het is mijn verstrooiing, mijn tijdsopvulling, want iedere dag in een rolwagen zitten is helemaal niet leuk.”

Monique Poublon kreeg Johan Schatteman als cadeau voor haar 70ste verjaardag

Heb je anekdotes over je idool?

“Niet enkel tijdens de gloriejaren, maar ook nadien stak Johan altijd de microfoon onder mijn neus tijdens een optredens. Hij wist dat ik al zijn liedjes uit het hoofd kende en dus mocht ik altijd meezingen. Jaren geleden kwam Johan speciaal eens af naar een restaurant in Roeselare, waar we samen met een goede vriend iets gingen eten. Dat gezellig samenzijn liep wat uit de hand, waardoor we allemaal niet meer zo gezond naar huis vertrokken. Maar dat moment blijft nog altijd zo’n mooie herinnering.”

Monique Poublon kreeg Johan Schatteman als cadeau voor haar 70ste verjaardag

“Vorig maand mocht ik 70 kaarsjes uitblazen. Met mijn gezin gingen we uit eten en weet je wie ze hadden uitgenodigd als verrassing ? Inderdaad, Johan Schatteman! Dat is het mooiste cadeau dat mijn kinderen mij konden geven. Ook de eigenaar Werner Tytgat van De Zwalmkoets in Oudenaarde poseert mee op één van de toen genomen foto’s. Met het duo Schatteman & Couvreur en ook met Johan beleefden we veel grappige momenten, die ik blijf koesteren. Sommige zijn niet voor publicatie vatbaar en blijven binnenkamers. Moet ik als trouwe fan iets verzwijgen, dan doe ik dat ook. Wees maar gerust, iedereen weet dat : als Moniqueske Poublon uit Roeselare een geheim wist, dan bleef het ook een geheim.”

(PADI)