Mondmaskers niet verplicht in winkels en bubbel tot 15 personen: dit besliste de Veiligheidsraad

Premier Sophie Wilmès stelde woensdagmiddag de nieuwe richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad voor. © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Onze bubbel mag uitgebreid worden naar 15 personen, mondmaskers worden niet verplicht in de winkels en op de markten mogen opnieuw meer dan 50 kramen staan. Dat zijn de opvallendste beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad vandaag.

De Nationale Veiligheidsraad boog zich woensdagmorgen over een pak nieuwe versoepelingen. Die werden zopas door premier Sophie Wilmès (MR) toegelicht op een persconferentie. Dit verandert er allemaal:

Vanaf 1 juli:

* Onze persoonlijke bubbel wordt uitgebreid van 10 naar 15 personen per week.

* Winkelen mag met mensen uit je bubbel. Er is ook geen tijdslimiet in de winkel meer.

* Er is geen beperking meer qua aantal kramen op een markt. De limiet van 50 kramen valt dus weg. Er mag ook weer eten en drank aangeboden worden.

* Zwembaden, wellnesszaken, pretparken, indoor speelparken, casino’s, theaterzalen en congresscentra mogen de deuren weer openen, telkens volgens eigen protocols.

* Feestzalen mogen weer openen voor een groep van maximum 50 personen.

* Kleine evenementen mogen weer doorgaan. Indoor is er een limiet van 200 toeschouwers, buiten geldt een maximum van 400. Zij krijgen een tool, het Evenementen Risico Matrix (ERM), ter beschikking om hen te helpen.

Vanaf 1 augustus (indien cijfers gunstig evolueren):

* Er mogen kleine evenementen plaatsvinden met 400 mensen binnen en 800 mensen buiten.

* Organisatoren van grote evenementen kunnen bij de overheid een uitzondering vragen op het maximumaantal bezoekers. Als er voldoende ruimte en sanitaire mogelijkheden zijn, kunnen er eventueel meer mensen toegelaten worden. Dit zet onder meer de deur open om publiek toe te laten in voetbalstadions.

Vanaf 1 september:

* De ministers van Onderwijs hebben een systeem met kleurcodes opgesteld, waarbij er per kleur bepaald is wat er moet gebeuren. Info hierover volgt later.

Dit verandert niet:

* Het sluitingsuur voor de horeca blijft, toogzitten is nog steeds niet toegestaan.

* Mondmaskers worden op dit moment niet verplicht in winkels.

* Nachtclubs blijven gesloten.

* Massa-evenementen zoals evenementen mogen nog steeds niet doorgaan.

Herdenking coronaslachtoffers

Premier Sophie Wilmès haalde bij er persconferentie ook uit naar de geïmproviseerde massabijeenkomsten van afgelopen weekend. “Dat was fout! We zijn nog niet klaar met het coronavirus. We moeten nog even volhouden. Er zijn steeds minder regels, maar ze moeten wel nageleefd worden.”

De eerste minister laat ook weten dat de coronaslachtoffers herdacht zullen worden tijdens de nationale feestdag op 21 juli. Er komt ook een alternatieve viering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier