Mondmaskers binnen opnieuw verplicht? Premier roept maandag topministers samen

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept maandag het kernkabinet bijeen om de coronasituatie in ons land te bespreken. Dat meldt zijn woordvoerder Tom Meulenbergs zondag aan Belga. Onder meer een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes zal daarbij worden besproken. Intussen wil de Vlaamse regering woonzorgcentra toelaten om bezoekers naar een coronapas te vragen.

Het einde van de federale fase, voorzien voor eind oktober, schuift op. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) laten de huidige, stijgende coronacijfers in ons land het nog niet toe om die federale fase af te bouwen. De premier wil inzetten op ‘waakzaamheid en voorzichtigheid’ en zal daarom maandag het kernkabinet samenroepen.

Geen sluiting

Op basis van wetenschappelijke adviezen van het coronacommissariaat van Pedro Facon en de expertengroep GEMS zal een bredere federale sokkel aan maatregelen worden besproken. Een van de items die sowieso aan bod komt is een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes. Van sluiting van sectoren is volgens de woordvoerder van premier De Croo geen sprake.

In tegenstelling tot de drie vorige coronavolgen zijn nu al meer dan 8,5 miljoen Belgen volledig gevaccineerd. Toch zullen we volgens premier De Croo dus “wat waakzamer en voorzichtiger” moeten zijn de komende weken en maanden. “Zeker nu mensen opnieuw meer contacten hebben, het weer slechter wordt en we veel meer binnen zitten.”

Coronapas voor woonzorgcentra

Intussen bereidt de Vlaamse regering een decreet voor dat woonzorgcentra zal toelaten om bezoekers een Covid Safe Ticket te vragen. Dat gaf minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan in De Zevende Dag. De zorginstellingen zullen zelf kunnen beslissen of ze die coronapas vragen, van een verplichting is geen sprake.

“Ik zei dat we ook binnen de muren van de woonzorgcentra met stijgende cijfers en uitbraken zitten”, aldus minister Beke. “Er is een decretaal kader, maar we hadden nog enkele adviezen nodig van de privacycommissie. Woensdag zal er normaal over het CST voor woonzorgcentra gestemd worden.” Vanaf wanneer de rusthuizen de coronapas van de bezoekers zullen kunnen controleren, is nog niet duidelijk.

De maatregel geldt voor alle duidelijkheid niet voor het personeel van de zorginstellingen: daarvoor wacht de Vlaamse regering op het federale wettelijk kader in verband met de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) acht die wet tot verplichting nog dit jaar realiseerbaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.