Mondmaskerplicht voor Wintergloed Brugge

Controversiële, hedendaagse zwarte containers ‘sieren’ de Brugse kerstmarkt. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er zal tijdens Wintergloed Brugge op het parcours een mondmaskerplicht gelden. Op zaterdag 20 november komt de lokale crisiscel samen. Die moet burgemeester Dirk De fauw adviseren over een coronaveilige editie. Maar de Brugse burgemeester meldt ons nu al dat er zeker een mondmaskerplicht zal gelden.

Vorige week lokte het Gentse Lichtfestival meer dan 800.000 bezoekers. Voor hen gold een mondmaskerplicht. Brugge zal het Gentse voorbeeld volgen en eenzelfde maatregel treffen voor Wintergloed. Het stadsbestuur neemt pas begin volgende week een definitieve beslissing, maar na de nieuwe nationale maatregelen neemt burgemeester Dirk De fauw het zekere voor het onzekere en wil hij een mondmaskerplicht instellen.

Controle

Ondertussen heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé al een onderhoud gehad met burgemeester Dirk De fauw. De West-Vlaamse provinciegouverneur vindt dat Gent te weinig controle uitoefende op de mondmaskerplicht: “Heb je die Gentse schepen ook op televisie gezien? Hij werd geïnterviewd en beweerde dat het Lichtfestival op een veilige manier verliep. Achter hem kwamen er drie voorbijgangers zonder mondmasker in beeld! Ik hoop dat Brugge niet dezelfde fouten maakt als Gent. Ik ben niet tegen grote evenementen, maar ze moeten op een veilige en professionele manier georganiseerd worden. Dat vereist controle op covidpasjes en op de mondmaskerplicht.”

Zwarte containers

Wintergloed Brugge start op 26 november en duurt tot 9 januari. Er worden dertien lichtinstallaties geplaatst over een 3,2 km lang parcours in de historische binnenstad. Daarnaast is er een Winterbar Vorst en een schaatspiste op het Minnewater. Voor de kerstmarkt werd in samenspraak met handelsgebuurtekring Brugs Handelcentrum een nieuw concept bedacht.

De traditionele chalets worden vervangen door 100 zwarte containers op de Markt, het Simon Stevinplein en ‘t Zand. Het gaat om een hedendaags ontwerp van designstudio Pieter Bostoen en ontwerpbureau Bunker D14. In Wintergloed investeert Brugge 800.000 euro, waarvan 600.000 euro voor de controversiële containers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier