Mondmaskerplicht in politiezone Westkust verlengd tot na kerstvakantie

Het dragen van een mond-neusmasker blijft verplicht op het volledige grondgebied van politiezone Westkust (Nieuwpoort, Koksijde, De Panne) tot na de kerstvakantie. Daarna volgt een nieuwe evaluatie. Dat hebben de drie Westkustburgemeesters Marc Vanden Bussche (Koksijde), Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) en Bram Degrieck (De Panne) beslist.

In tegenstelling tot de andere kustgemeenten behouden Koksijde, De Panne en Nieuwpoort de mondmaskerplicht op de zeedijk. © belga

“Momenteel dalen de cijfers niet, maar stagneren ze. Vandaar namen we vandaag (vrijdag) tijdens een gezamenlijk overleg deze beslissing. Als burgemeesters nemen we onze verantwoordelijkheid in het belang van alle inwoners, tweederesidenten en bezoekers.”

“We beseffen dat het niet evident is om steeds een mond-neusmasker te dragen en bedanken dan ook graag iedereen voor de reeds geleverde inspanningen”, klinkt het bij de drie Westkustburgemeesters in koor.

Strenger dan provincie

“We willen de pandemie voor eens en voor altijd het hoofd bieden, daarom maken we dankbaar gebruik van de mogelijkheid om strenger te zijn dan de provinciale, Vlaamse en federale regels”, besluiten de drie burgemeesters.

Iedereen vanaf 13 jaar dient overal in de politiezone Westkust een mondmasker te dragen, op enkele uitzonderingen na. Je hoeft geen mondmasker te dragen op het strand, in de duinen en in de natuurgebieden (wel op de dijk!).

Fietsers

Het hoeft ook niet tijdens de beoefening van intensieve sportactiviteiten, maar wandelen is geen intensieve sportactiviteit! Het mondmasker is ook niet verplicht tijdens werkzaamheden die een zware fysieke inspanning eisen, tijdens verplaatsingen met de wagen, de fiets of met een ander gemotoriseerd voertuig.

Fietsers moeten echter wel een mondmasker dragen op de zeedijk en in winkelstraten. Wie over een medisch attest beschikt, moet geen mondmasker dragen, maar wel een gelaatsscherm. Tijdens eten of drinken mag je het mondmasker afzetten, maar niet langer dan strikt noodzakelijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.