Mondmaskerplicht in Groenhovebos na grote drukte van de voorbije dagen

De coronadrukte in Groenhove leidde de voorbije dagen tot choas: te veel volk, te veel auto's. © foto JS
Johan Sabbe

Weinig vrijetijdsmogelijkheden tijdens de coronalockdown en dus was de volkstoeloop in en om het Torhoutse Groenhovebos de voorbije weken schrikwekkend groot. Gevolg: het stadsbestuur voert tot en met 13 december een gedeeltelijke mondmaskerverplichting in.

De verplichting geldt sinds dinsdag voor iedereen vanaf 12 jaar op de volgende locaties in Groenhove: op de parking en het speelplein aan de voorkant van het bos tussen de Bosdreef en de Torendreef en op het verbindingspad van het genoemde speelplein naar het verder gelegen speelbos Torwoud (een deel van het zogenoemde Heksenpad). Langs de Torendreef en op de andere paden in het bos mogen wandelen en joggen zoals voorheen zonder mondkapje, al is het voor lopers allesbehalve aangenaam om tussen de massa te slalommen.

Auto’s veroorzaken chaos

Het is logisch dat het mooie najaarsweer de mensen aanzet om de natuur in te trekken om te wandelen of te fietsen, maar in coronatijden zorgde dat in het kasteeldomein d’Aertrycke, in Wijnendalebos en vooral in Groenhovebos voor een nooit eerder geziene overrompeling. Zeker in de weekends, maar vreemd genoeg ook op weekdagen.

Sommigen nemen het dan niet nauw met het parkeren van hun auto en dat zorgde vorige zaterdag en zondag voor een heuse heksenketel (juist ja, nabij het Heksenpad) langs de Bosdreef, maar net zo goed langs de Groenhovestraat, de Ruitjesbosstraat en de Kersouwkensstraat. Zaterdag bijvoorbeeld stonden langs de laatstgenoemde vrij smalle weg de auto’s geparkeerd vanaf het domein van het Dienstenhuis Groenhove tot quasi aan de Ruddervoordestraat.

Toezicht in stadspark en bos

“Iedereen mag genieten van een herfstwandeling, zolang het veilig blijft”, aldus waarnemend burgemeester Lieselotte Denolf. “Begeef je liever niet tussen de menigte, maar zoek andere mooie plekjes in Torhout op. Waar je moeilijk afstand kunt houden, zet je het best een mondmasker op. Op de genoemde locaties in Groenhove is dat vanaf nu trouwens verplicht. Wie dat om medische redenen niet mag doen, dient dat te staven met een attest.”

“Op aanraden van de politie zetten we tot het einde van de verlengde herfstvakantie toezichters in op het stadspark aan de Aartrijkestraat en in Groenhove. In het stadspark is dat een toezichter sport, in Groenhove een gemachtigd opzichter. Alle kinderen tot 12 jaar mogen vrij spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier