‘Mondmaskergedoe’ leidt tot nieuw bier in Heule: de Mulleslunse

Brouwer Nick Declercq (links) en ontwerper van het etiket Jowan Wyffels. (foto CHH)
Redactie KW

Nick Declercqs passie is bier brouwen. Al acht jaar maakt hij bieren onder de naam ‘Westvlams Klugtje’. Tijdens de lockdown bedacht Nick een nieuw bierrecept. Het nieuwe bier heet heel toepasselijk Mulleslunse.

Nick Declercq (38) studeerde informatica aan het Provinciaal Instituut Hoger Onderwijs in Kortrijk en werkt als ‘customer service engineer’ bij de firma Unit-t. Zijn hobby’s zijn bier brouwen en muziek in alle facetten. Naast gitaren bespelen is Nick ook dj Jungglium’art. Zo stond hij in 2018 op Kokopelli in Gullegem. Zijn grootste passie is bier brouwen.

Acht jaar geleden verveelden Nick en zijn broer Sammy zaliger (+2016) zich. Om de tijd te breken surften ze doelloos op het internet. “We botsten op zelf bier brouwen en besloten om zelf bier te maken”, vertelt Nick. Ze trokken naar Limburg om hun brouwmateriaal aan te schaffen. “Voor onze eerste bierexperiment kochten we een kant en klaar brouwpakket. Hierin zitten alle benodigdheden en het recept. Het lukte ons aardig. Het resultaat was 24 liter bier. Ik brouw al mijn bieren in de keuken.” Als Nick eraan begint, wordt de keuken helemaal ingepalmd. Moeder Linda laat alles op zijn beloop.

Experimenteren

“Daarna begonnen we te experimenteren met onder andere kruiden en mout. Het schept onbeperkte mogelijkheden. Met de soorten mout kan je al oneindig veel bieren maken. Alles is dus variabel voor een resultaat”, zegt Nick. “Ik brouwde al 25 soorten bier.” Het brouwen ligt in perioden. “Ik maak er soms veel in korte periode. Tijdens de wintermaanden ligt het brouwen stil. Het is dan te koud om bier te brouwen. De lockdown was voor Nick de aanzet om weer aan de slag te gaan. “Ik mocht toch niet gaan werken. Met die tijd zette ik me terug aan brouwerswerk. Eerst maakte ik een bleke amber. Dit naar het bier dat ik het jaar voorheen brouwde. Ik verbeterde het recept naar mijn smaak en goesting.”

“Door de lockdown kon de brouwerij onmiddellijk aan de slag”

De namen van de bieren zijn West-Vlaams. Het nieuwe blond bier heet Mulleslunse. De naam kwam bij mij op door het hele mondmaskergedoe. Andere bieren kregen de naam Bljikn Amber, Poater en Donker.

Strip- en cartoontekenaar Jowan Wyffels, de vriend van Nicks moeder, zorgt voor de originele etiketten.

De bieren uit de reeks kregen een West-Vlaamse naam. (foto CHH)
De bieren uit de reeks kregen een West-Vlaamse naam. (foto CHH)

“De grappige figuren op de etiketten zijn deze die ik gebruik in mijn cartoons en strips op mijn website, vertelt tekenaar Jowan. “In het totaal heb ik voor Nick zijn bieren al zes etiketten ontworpen. 40 jaar gelden ontwierp ik mijn bieretiket voor het Heulebekebier van Chiro Stine voor de ‘Stoot van Heule’ tijdens de Tinekesfeesten.” Daarnaast is Jowan de man van dienst voor het monteren van de ‘skuutjes’ op de flessen.

Etiket

Nick had nog geen blond bier. “Dit was de nieuwe uitdaging om mijn lockdown periode te overbruggen. Ik heb thuis eerst 90 liter gemaakt. Dan zijn Jowan en ik met het recept en etiket ontwerp naar brouwerij het Gulden Spoor in Gullegem getrokken”, zegt Nick.

“Ik wou een grotere oplage produceren. Door de lockdownwas er geen werk. De brouwerij lag stil. Ze zijn onmiddellijk aan de slag gegaan. Zo kon men het brouwproces sneller opstarten dan voorzien. Normaal is er maanden wachttijd voordat ze beginnen aan je bier.”

Wat de toekomst in petto heeft weet Nick nog niet. Het bier Mulleslunse bereikt gaandeweg de bierliefhebbers. “Ik wacht het resultaat af van de verkoop en hoe het biertje in de smaak valt. Door de coronapandemie gaat de verkoop trager dan ik verwachtte. Misschien komt er een derde botteling. In elk geval is het niet mijn laatste bier dat ik zal brouwen”, besluit bierbrouwer Nick.

Het Mulleslunse bier kan je bestellen via info@westvlamsklugtje.be en op de website www.westvlamsklugtje.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier