Molenaar Lieven Braeckevelt neemt deel aan Regionale Molendag

Lieven Braekevelt (rechts) wil, samen met Laurent Dobbelaere (midden) en Elke Versluys van het restaurant, van de molendag een topdag maken voor de bezoekers. © Jan
Redactie KW

Op zondag 11 juli organiseren zes molenaars uit de regio Tielt voor het tweede jaar op rij een Regionale Molendag. Op die speciale dag kunnen niet alleen de molens bezocht worden, maar worden ook randactiviteiten voorzien. Pittemnaar Lieven Braeckevelt is een van de drijvende krachten hierachter en neemt ook dit jaar met de Rysselendemolen deel aan deze speciale dag.

“Vorig jaar besloten we met zeven molenaars uit de regio een Regionale Molendag te organiseren en ondanks de coronacrisis werd dit echt wel een succes”, begint Lieven zijn verhaal. “De beslissing om het dit jaar weer te organiseren was dan ook snel genomen en ook over de datum, de tweede zondag van juli, waren we het snel eens. Het is het begin van de vakantie, de kans op mooi weer is toch wel reëel en dat het dit jaar ook de eerste zondag van de Sint-Godelievekermis in Pittem is, is uiteraard voor mij goed meegenomen.”

“Vorig jaar hadden per molen tussen de 200 en 250 bezoekers, wat onze verwachtingen overtrof. We hopen uiteraard dit aantal dit jaar te evenaren of zelfs te overtreffen. Dit jaar verloren we helaas ook Roland Wieme, de eigenaar van de Knokmolen in Ruiselede en één van de laatste molenbouwers, die overleed aan corona. We organiseren deze molendag dan ook ter ere van hem. Zijn dochter heeft inmiddels de molen overgenomen en heeft hier ook een bed and breakfast bij geopend. We zijn uiteraard zeer blij dat zij ook aan de molendag meewerkt.”

“Net als vorig jaar zal op iedere molen van 10 tot 18 uur de molenaar aanwezig zijn om rondleidingen te geven. Ook dit jaar zullen er bij diverse molens randactiviteiten zijn. We maken van de gelegenheid gebruik om streekproducten te promoten. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan hoevekaas, hoeve-ijs of streekbieren.”

Passie voor gidsen

“Het wegvallen van de West-Vlaamse Molenaarsvereniging is de samenwerking en communicatie tussen de molenaars zeker ten goede gekomen. Er is nu sprake van samenwerking met de Oost-Vlaamse vereniging, maar dat is toekomstmuziek. Gelukkig hebben wij in de regio een groep molenaars die goed aan mekaar hangt en waarbij iedereen de passie voor de molen met anderen wil delen. Ik haal het meeste voldoening uit het rondleiden van bezoekers. Ik maal zeker graag hoor, maar ik begin mij het sleuren met de zakken wat te ontzien.”

“Ik leef echter volledig op als ik de bezoekers niet alleen de schoonheid van de molen kan laten zien, maar ze ook kan inwijden in de geheimen van de werking en de techniek van de molen. De laatste tijd krijg ik bijvoorbeeld weer meer scholen over de vloer en dat zijn telkens weer topmomenten. De te bezoeken molens zijn mooie verdeeld over de regio, het is alleen jammer dat de Pittemse Plaatsmolen niet afgewerkt geraakt en daardoor een beetje een blinde vlek blijft in het aanbod.”

“Ik hoop echt dat hij in de nabije toekomst in volle glorie zal hersteld worden. Er werd mij gevraagd of ik ook daar molenaar wil worden en ik zou dat zeker zien zitten. Dat zou dan wel betekenen dat ik moet stoppen als molenaar op het Molentje Decroos in Eggewaarskapelle, want drie molens zou echt te veel zijn. Maar als Pittemnaar zou ik dat er wel voor over hebben.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier