Mogelijke uitbraak tussen twee vaccins door in WZC Sint-Monica

Marcellina Vyvey kreeg vorige week als eerste het vaccin toegediend in het woon-zorgcentrum.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Marcellina Vyvey kreeg vorige week als eerste het vaccin toegediend in het woon-zorgcentrum.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Redactie KW

Woonzorgcentra Sint Monica en De 3 Platanen vrezen een uitbraak van het coronavirus nadat een bewoner positief werd getest. Sint-Monica was vorige week als eerste aan de beurt bij de vaccinaties in regio Oostende. Ook in WZC A. Lacourt testten vijf mensen positief. Daar worden de vaccinaties uitgesteld.

‘Tot nader order moeten wij alle bezoek op campus Monica en de Drie Platanen opschorten. We zitten mogelijk met een uitbraak van het virus op meerdere afdelingen. Vandaag en morgen testen we medewerkers en bewoners. We houden u op de hoogte’. Met dit bericht op Facebook wil het woon-zorgcentrum eventuele bezoekers weren uit beide woon-zorgcentra. Vorige week werden in campus Sint-Monica nog 139 bewoners en nog eens 95 bewoners van de serviceflats voor de eerste keer gevaccineerd . In De 3 Platanen werden nog eens een kleine honderd vaccins toegediend.

“Er werd een bewoner positief getest”, vertelt directeur Francoise Van Hoorebeke. “We zitten momenteel tussen het eerste en het tweede vaccin in. Dit komt dus erg ongelegen. Nochtans zijn wij de hele coronaperiode zo goed als gevrijwaard gebleven.”

De directeur wil geen enkel risico nemen en schortte het bezoek voorlopig op. “Maandag en dinsdag worden alle bewoners en onze medewerkers van beide campussen getest”, gaat de directeur verder. “Die resultaten zouden woensdag binnen moeten zijn. Tot dan worden alle niet-essentiële derden in de woon-zorgcentra geweerd . We willen geen enkel risico lopen.”

Toedienen tweede vaccin in gevaar?

Van Hoorebeke zegt niet te kunnen ontsnappen aan de nieuwe variant van het coronavirus. “Je hoort het overal”, zegt ze. “Niet alleen wij, maar ook collega’s in Oostende kregen er al mee te maken. En dan mag je nog zo hard je best doen. We blijven voorlopig werken op het niveau van de afdelingen. Eens de resultaten binnen zijn, gaan we doelgericht onze aanpak uitwerken. Of het toedienen van het tweede vaccin in gevaar komt? Daar kan ik voorlopig geen antwoord op geven. We moeten afwachten”, aldus de directeur.

Ook in WZC A. Lacourt is een kleine uitbraak. De vaccinaties die deze week zouden plaatsvinden, worden voorlopig uitgesteld . “Afgelopen week bleek een bewoner positief getest te zijn”, vertelt schepen Natacha Waldmann (Groen). “Na het testen van de volledige afdeling bleken nog eens drie bewoners en een medewerker positief. Om geen risico’s te nemen, gaan we het volledige woon-zorgcentrum testen. Op 26 januari volgt dan een hertesting. Pas dan kunnen we terug aan vaccineren denken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.