Mogelijk dit weekend al kampioenenbal op de Platse

De kampioenenviering van Club Brugge zorgde in mei 2018 voor een ware volkstoeloop op de Markt. Op maandag 23 mei rijden de spelers van Club opnieuw in een open dubbeldekker door de Brugse binnenstad. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Als Club wint van Antwerp FC is er al op zondag 15 mei, na de wedstrijd op de Bosuil, een feestje op de Platse. De officiële kampioenenviering op de Markt is pas op maandag 23 mei.

Verkoop de huid niet voor de beer geschoten is. Of Club Brugge kampioen wordt en wanneer die titel gerealiseerd wordt, hangt af van de prestaties van de spelers op het veld. Maar als blauw-zwart zondag zijn wedstrijd op de Bosuil wint, is de laatste match tegen Anderlecht slechts een formaliteit. Datzelfde geldt ook als zondag zowel Club als Union gelijkspelen tegen hun respectievelijke tegenstanders Antwerp en Anderlecht. En als Union verliest van zijn Brusselse stadsrivaal.

Feestje

In het meest gunstige geval wordt Club kampioen van België na het laatste fluitsignaal op de Bosuil, zondag 15 mei om 15.15 uur. “De politie en de horeca op de Platse van Sint-Andries zijn alvast voorbereid op een toevloed van supporters. Er is daarover vergaderd”, zegt Lien Depoorter, woordvoerder van de politie.

Indien Club die match niet wint, is het wachten op de uitslag van Anderlecht-Union. De Brusselse stadsderby begint pas om 18.30 uur. Dan gaan de cafés in Sint-Andries zondag een erg lange nacht tegemoet. De week erop zullen er dan wellicht al supporters dronken zijn, voor de laatste wedstrijd tegen Anderlecht.

Een derde piste is dat we pas op zondagavond 22 mei om 20.15 uur weten wie kampioen van België wordt, na de allerlaatste match van de play-offs. Politie en Brugs stadsbestuur verkiezen in elk geval dat het kampioenenbal, met spelers die in een open bus rondgereden worden door het stadscentrum en een eventuele ontvangst op het stadhuis, pas losbarst op maandag 23 mei vanaf 17 uur. Want avondlijke en zeker nachtelijke vieringen kunnen makkelijker uit de hand lopen.

Bloedprocessie

In dat geval kan het podium voor de Heilig Bloedprocessie, die op donderdag 26 mei plaatsvindt, pas vanaf dinsdag 24 mei worden opgebouwd. Volgens burgemeester Dirk De fauw is 23 mei de laatste dag voor de viering, omdat de spelers nadien op vakantie vertrekken. De vierde optie is dat Union toch kampioen wordt en Club een kater bezorgt. (SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.