Mogelijk brandweerpost op kazernesite in Sijsele

De site is nu nog eigendom van Defensie.© Davy Coghe
De site is nu nog eigendom van Defensie.© Davy Coghe
Piet De Ville

De Hulpverleningszone 1 wil graag een kleine brandweerpost op de kazernesite in Sijsele, zo bleek donderdagavond in de marge van de Damse gemeenteraad.

De leiding van de Hulpverleningszone 1 – de verzameling van brandweerposten in het noorden van West-Vlaanderen – en van de politiezone Damme / Knokke-Heist kwam donderdagavond voorafgaand aan de publieke zitting van de Damse gemeenteraad een toelichting geven over hun werking. Daarbij werd ook gewezen op enkele pijnpunten. Zoals het feit dat Oedelem en Beernem nu onvoldoende ‘dekking’ hebben als er zich een brand of andere calamiteit voordoet. Met andere woorden: het duurt te lang voordat er kan tussen gekomen worden; de aanrijtijden zijn te lang.

Kleine voorpost

Dat kan nog problematischer worden als de hoofdpost in Brugge, nu gelegen langs de Pathoekeweg, zoals gepland in 2025 verhuist naar een nieuwe kazerne langs de Dirk Martensstraat; in het industriepark Waggelwater dus. Die zou dus nog een stuk verderaf gelegen zijn. In dat verband formuleerde de brandweerzone aan de gemeenteraadsleden het voorstel om een kleine ‘voorpost’ van de brandweer te realiseren op de site van de oude kazerne in Sijsele langs de N9.

Wijk van de toekomst

Die site is nu nog eigendom van Defensie. Een (klein) gedeelte ervan wordt nu nog gebruikt voor de opvang van asielzoekers in afwachting van de afhandeling van hun procedure. Bedoeling is dat Stad Damme, samen met de West-Vlaamse Intercommunale, de site zou verwerven om er de zogenaamde ‘Wijk van de Toekomst’ te realiseren met ruimte voor wonen, werken en ontspannen.

“Wij zijn het idee zeker niet ongenegen”, zegt Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “Een brandweerpost op ons grondgebied; dat lijkt wel een positief gegeven. En voor alle duidelijkheid: het zou gaan om een eerder kleinschalige inplanting die onze plannen voor ‘de wijk van de toekomst’ zeker niet in de weg zou staan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.