Moeten we corona meer vrezen dan de griep? Ja, maar…

Reginald Moreels. (foto VIER)
Redactie KW

“Ik denk dat corona erger kan worden dan de griep. De kans op overlijden is immers een klein procent groter. Maar op dit moment is de griep in absolute cijfers veel erger.” Dat zegt dokter Réginald Moreels, Arts zonder Grenzen, oud-minister en bekend van Topdokters op VIER.

“Er zijn bij ons veel meer gevallen van griep dan van corona, ook al is de griep deze winter tot nu toe gematigd geweest. Andere jaren was het veel erger”, aldus Réginald Moreels. “Wel leidt corona tot een klein procent meer sterfgevallen en is de kans op ernstige complicaties groter. Maar ook hier geldt: in absolute cijfers zijn er veel meer overlijdens en complicaties door de griep. Al moeten we daar ook bij zeggen dat een en ander nog niet volledig bewezen is. In alle eerlijkheid: we weten er nog relatief weinig over. Het zou kunnen dat ik volgende week iets anders moet zeggen.”

Er zijn volgens de topdokter twee grote pistes om de ziekte in te dijken. “Een geneesmiddel dat ik in de jaren ’80 en ’90 innam tegen malaria, vermindert de symptomen van corona ook fel. En er is een antiviraal middel dat wordt ingezet tegen het ebolavirus, dat ook een positieve invloed heeft op het coronavirus. Het zijn twee geneesmiddelen die niet zo veel kosten en waarvan het effect in China al bewezen is. In Europa zijn er nog te weinig gevallen om dat te kunnen bewijzen. De laboratoria zetten ook in op het vinden van een vaccin, maar dat komt altijd later dan een goed geneesmiddel.”

Vooral mensen op hogere leeftijd zijn kwetsbaar voor het coronavirus. “Opmerkelijk is dat kinderen minder onder de ziekte lijken te lijden. Er raken opvallend minder kinderen besmet dan bij andere virussen. Mogelijk is een van de vaccinaties die kinderen standaard krijgen, ook werkzaam tegen corona. We moeten een en ander ook in een juist perspectief plaatsen”, vindt Moreels. “Het ebolavirus, dat geregeld uitbreekt in Midden-Afrika, leidt in 70 procent van de gevallen tot overlijden. Bij het coronavirus is dat maar 2 tot 5 procent.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier