Wie eigenaar is van een tweede verblijf aan zee of elders in het land, mag daar al een tijdje niet meer naartoe door de coronapandemie. In eerste instantie was voorzien om vanaf 18 mei - wanneer fase 2 van de exitstrategie van start zou kunnen gaan, als de evolutie van de epidemie dat tenminste toelaat - te overwegen of tweedeverblijvers opnieuw toegelaten kunnen worden in bijvoorbeeld de kustgemeenten.

Maar die evaluatie wordt nu opgeschoven, kondigde premier Sophie Wilmès aan na afloop van de Nationale Veiligheidsraad van woensdag. Tweedeverblijvers zullen nu in principe ten vroegste vanaf 8 juni naar hun appartement, caravan of vakantiehuis kunnen. Probleem is dat de kustburgemeesters zich na overleg bereid toonden om tweedeverblijvers vanaf 18 mei opnieuw toe te laten. En daar lijken ze ook aan vast te willen houden.

"Praktisch niet haalbaar"

"Het is gewoon niet te controleren", zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein. "Mensen mogen vrienden bezoeken, hun ouders bezoeken. Ze mogen komen zeilen, golfen, wandelen zelfs. Maar even naar het tweede verblijf gaan kijken om te zien of alles er in orde is zou pas drie weken later kunnen? Dat is gewoon praktisch niet haalbaar."

Voor alle duidelijkheid: de burgemeesters spreken zich niet uit over het verhuren van appartementen of het langdurig verblijven aan de kust. "Het gaat om kleine herstellingen, even checken of er niets kapot is, het appartement of de woning voorbereiden op de verhuur voor komende zomer", aldus de burgemeester van Oostende. "We hebben maandag overleg met minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) om samen aan een voorbereidend plan te werken en dat uiteindelijk voor te leggen aan de experten en de Nationale Veiligheidsraad. En ja, wij houden vast aan 18 mei. Ik vind het een beetje jammer dat men nu met een nieuwe datum naar buiten komt."

Wie eigenaar is van een tweede verblijf aan zee of elders in het land, mag daar al een tijdje niet meer naartoe door de coronapandemie. In eerste instantie was voorzien om vanaf 18 mei - wanneer fase 2 van de exitstrategie van start zou kunnen gaan, als de evolutie van de epidemie dat tenminste toelaat - te overwegen of tweedeverblijvers opnieuw toegelaten kunnen worden in bijvoorbeeld de kustgemeenten. Maar die evaluatie wordt nu opgeschoven, kondigde premier Sophie Wilmès aan na afloop van de Nationale Veiligheidsraad van woensdag. Tweedeverblijvers zullen nu in principe ten vroegste vanaf 8 juni naar hun appartement, caravan of vakantiehuis kunnen. Probleem is dat de kustburgemeesters zich na overleg bereid toonden om tweedeverblijvers vanaf 18 mei opnieuw toe te laten. En daar lijken ze ook aan vast te willen houden."Het is gewoon niet te controleren", zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein. "Mensen mogen vrienden bezoeken, hun ouders bezoeken. Ze mogen komen zeilen, golfen, wandelen zelfs. Maar even naar het tweede verblijf gaan kijken om te zien of alles er in orde is zou pas drie weken later kunnen? Dat is gewoon praktisch niet haalbaar."Voor alle duidelijkheid: de burgemeesters spreken zich niet uit over het verhuren van appartementen of het langdurig verblijven aan de kust. "Het gaat om kleine herstellingen, even checken of er niets kapot is, het appartement of de woning voorbereiden op de verhuur voor komende zomer", aldus de burgemeester van Oostende. "We hebben maandag overleg met minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) om samen aan een voorbereidend plan te werken en dat uiteindelijk voor te leggen aan de experten en de Nationale Veiligheidsraad. En ja, wij houden vast aan 18 mei. Ik vind het een beetje jammer dat men nu met een nieuwe datum naar buiten komt."