“Moeten leren samenleven met de halsbandparkieten”

De halsbandparkieten zijn bestand tegen onze winters.© BELGA
De halsbandparkieten zijn bestand tegen onze winters.© BELGA
Redactie KW

Veel Kortrijkzanen hebben ze al eens gespot, de kleurrijke halsbandparkieten. Ze lijken zich vooral op te houden in Heule en Gullegem en veroorzaken onrust bij de bewoners. Want verdringen die exoten onze inheemse vogels niet? Een vraag die ook Groen en Vlaams Belang zich stelden op de meest recente Kortrijkse gemeenteraad.

Het was Matti Vandemaele (Groen), die zich maandagavond afvroeg hoe het met de populatie halsbandparkieten in Kortrijk gesteld is. “In 2019 kondigde schepen Herrewyn aan om de problematiek in Heule aan te pakken. Hij zei dat hij zich goed bewust is van het probleem en op zoek zou gaan naar een oplossing. We zijn ondertussen twee jaar verder. Het probleem is in Heule enkel maar groter geworden. Heel wat Heulenaars klagen over het ‘leegvreten’ van de voederplanken voor inheemse vogels. Daarom vraag ik mij af hoe dat probleem nu opgelost zal worden?”

“Het gaat hier echt over een samenlevingsprobleem bij vogels. Wat ons betreft moeten die luidruchtige gelukszoekers wijken”, vulde Carmen Ryheul (Vlaams Belang) nog aan, tot onvrede van raadslid Vandemaele.

“We hebben in het verleden uitgebreid bestudeerd wat we ertegen konden doen, maar nu lijkt het ons best om in harmonie te leren samenleven met die vogels”, aldus schepen Bert Herrewyn (Vooruit). “Het aantal van die vogels is niet van die grootteorde dat ze hier aanzienlijke schade aanrichten. Dan heb ik het over schade aan inheemse vogelsoorten, zoals de boomklever die zijn nest dreigt te verliezen. Dat valt uit eerste vaststellingen relatief goed mee. We hebben de voorbije maanden ook vastgesteld dat de halsbandparkieten boomknoppen opeten waardoor bomen minder in bloei kunnen komen. Maar ook daar blijft de schade binnen de perken. In grotere steden is hun populatie vaak veel uitgebreider. En het heeft dan ook weinig zin om hier maatregelen te nemen, door die vogel te vangen en te euthanaseren, als er elders niets wordt gedaan. Dat beaamt trouwens ook Natuurpunt.” (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier