Moeilijkste paasperiode ooit voor Torhoutse Chocolatier Dumon

Jelle Descamps. © (foto JS)
Johan Sabbe

Traditioneel is Pasen dé hoogdag voor de Kerk én voor Chocolatier Dumon. Dit jaar gooit het coronavirus echter roet in het eten, zowel voor het instituut van het geloof als voor dat van Torhouts zoete trots. In tijden van Covid-19 verkeert de paashaas duidelijk in ademnood.

In de paasperiode zit Jelle Descamps, de zaakvoerder van de bekende chocolaterie, altijd met een ei met een karrenvracht zelfs maar dit keer is dat ook figuurlijk het geval.

“Nooit beleefde onze onderneming een moeilijkere paasperiode dan nu”, zegt hij. “Onze winkels mogen gewoon openblijven, want we verkopen voeding, maar de drie vestigingen in Brugge hebben we de voorbije weken noodgedwongen moeten sluiten. Er kwam namelijk geen kat. Het toerisme is er momenteel dood. Nu hebben we de winkel in de Walstraat heropend in de hoop om naar Pasen toe toch wat klanten over de vloer te krijgen. De winkels in Kortrijk en bij ons atelier in de Aartrijkestraat in Torhout zijn gewoon open, maar uiteraard met respect voor de strikte regels inzake afstand houden en handhygiëne.”

Een totaal andere verkoop

Of de productie in het atelier in Torhout op volle toeren draait? Jelle: “Aangezien we onze drie winkels in Brugge door gebrek aan klanten hebben moeten sluiten, hoewel dat niet verplicht was, heeft onze productie een hele tijd stilgelegen. De voorbije dagen, in de aanloop naar Pasen, hebben we ze stelselmatig weer opgebouwd. Maar de strenge veiligheidsmaatregelen in het atelier hebben er heel wat impact op, al went zoiets wel wat.”

Na de paaspiek kennen we met onze zaak altijd een terugval, maar het valt af te wachten hoe diep die dit jaar zal zijn. Zolang het toerisme in Brugge uitblijft, zullen we in ons atelier in Torhout niet op volle kracht kunnen werken. Ook onze buitenlandse verdelers, hoofdzakelijk in Tsjechië en Groot-Brittannië, zien hun verkoop zakken.”

“Bovendien loopt het logistiek allemaal stroever. Een zending naar Tsjechië, die normaal gezien twee tot drie dagen onderweg is, deed er recent tien dagen over. Het annuleren van orders blijft gelukkig beperkt. En moeilijk gaat ook: we zoeken oplossingen waar mogelijk.”

“Noodgedwongen heeft de productie een tijd stilgelegen”

“Het is sowieso een totaal andere verkoop als gevolg van de coronacrisis. Het doet pijn om een stad als Brugge, die anders in de paasperiode bruist, akelig verlaten te zien. We hebben via allerlei kanalen geprobeerd om er bij de klanten op aan te dringen om hun bestelling tijdig te plaatsen en zo de traditionele paaspiek wat af te vlakken. Want in het atelier kunnen we door de maatregelen niet dezelfde efficiëntie van anders halen. Plus: we hopen in het paasweekend lange files aan de winkeldeur te vermijden, zeker nu er maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen mag.”

“Klanten van verderaf vragen om op te sturen, maar niet alles kunnen we zomaar in een postdoos stoppen. Ik hou mijn hart vast mochten de temperaturen straks boven de 20 graden klimmen. Het is duimen dat alle opgestuurde chocolade goed aankomt.”

Ondernemen houdt altijd onzekerheden in. Daar kan ik meestal goed mee overweg, maar dit keer is het voor iedereen totaal onzeker. Ik denk aan die dagen van hamsteren bij de supermarkten en bij ons geen levende ziel. Petje af voor de ministers Hilde Crevits en Nathalie Muylle die ongezien snel en krachtdadig de druk van de ketel wisten te halen voor veel bedrijven.”

Chocolade is deel van remedie

Pasen is een familiefeest, maar aangezien niet-essentiële verplaatsingen verboden zijn, valt dat weg. “Iedereen bestelt nu bijna uitsluitend voor het eigen gezin”, aldus Jelle. “Wel komen er veel meer bestellingen via mail en onze website binnen, maar zoiets kan nooit de beleving evenaren van het binnenstappen in een rijkgevulde chocoladewinkel in de paasperiode. Bovendien zijn er heel wat mails nodig voor hetzelfde resultaat. Het is arbeidsintensiever. Gelukkig heb ik ondervonden welk hecht team we in Torhout hebben. Ik wist dat wel, maar nu komt het extra tot uiting.

“Deze uitzonderlijke situatie zet me aan om ons doen en laten eens tegen het licht te houden. Dat is een leerrijke oefening. Daar zullen we bijna zeker deels een nieuwe aanpak aan overhouden, ook nadat er een vaccin tegen corona gevonden is. In afwachting van dat vaccin is chocolade van Dumon een deel van de remedie.” (lacht) (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier