Moeder Liliane gaat zelf op zoek naar vermiste zoon (30) in Corsica

Kevin Vanneste (30) uit Kuurne is al meer dan twee maanden vermist. Hij begon op 16 september aan een zware trektocht in Corsica, maar sindsdien hoorde of zag niemand hem nog. Zijn moeder Liliane Velghe bereidt nu zelf een zoektocht voor. “In Frankrijk vindt men het niet nodig om Kevin te zoeken, maar ik blijf hopen. Mijn zoon is een krachtig en wijs iemand”, vertelt ze.

Kevin Vanneste verdween midden september tijdens een trektocht in Corsica. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de dertiger. (Foto a-LSi)

Liliane is geboren in Gent, maar woonde lang in Hooglede. Ondertussen woont ze al vijf jaar in de Poperingse deelgemeente Watou, vlak bij de Franse grens. “Het zijn moeilijke tijden voor mij. Ik heb al veel geweend. Ik beleef vaak onrustige nachten. Ik slaap niet, functioneren lukt op sommige dagen amper. Even later gaat het weer een tijdje beter en kan ik weer initiatief nemen om Kevin te zoeken“, vertelt ze.

De feiten

Kuurnenaar Kevin Vanneste (30) vertrok op 14 september naar het Franse eiland Corsica om er de GR20, een zware trektocht van zo’n 170 kilometer op ruw terrein, te wandelen. Twee dagen later, op 16 september hoort zijn vriendin Soraya Heernaert voor het laatst iets van hem. Op 28 september wordt de dertiger als vermist opgegeven. Politie, parket en de Cel Vermiste Personen zetten samen met de Franse politie en de FOD Buitenlandse Zaken zoekacties op. Tot op vandaag ontbreekt elk spoor. Zijn gsm kon niet getraceerd worden, op zijn rekeningen zijn geen verrichtingen meer gebeurd. Ook Interpol is ingeschakeld en Kevin staat internationaal geseind.

Liliane krijgt naar eigen zeggen veel steun van haar zus Viv en de mensen van slachtofferhulp en de Cel Vermiste Personen. “Ik blijf hopen. Kevin viel eerder diep, maar staat telkens op als een krachtig en wijs iemand. Elke dag hoop ik dat hij de juiste keuze maakt. Omdat we zo’n lange weg met elkaar hebben afgelegd, geloof ik daar ook echt in.”

“Geen prioriteit'”

“Het verdwijningsdossier ligt al weken op de rechtbank van Ajaccio in Corsica. Niettegenstaande het gaat om een onrustwekkende verdwijning vond men het daar niet nodig om een zoekactie op te starten. ‘Geen prioriteit’, zo werd mij gezegd. Een volwassen persoon mag gaan en staan waar hij wil, zonder bericht te geven. Zoekacties worden enkel uitgevoerd bij terrorisme en natuurrampen”, zucht Liliane. Omdat ze zo weinig gehoor vindt bij de Franse politie, ging Kevins moeder op zoek naar manieren om zelf iets te kunnen doen.

Liliane Velghe blijft hoop hebben op een goede afloop. (Foto TOGH)
Liliane Velghe blijft hoop hebben op een goede afloop. (Foto TOGH)

“Ik kwam in contact met Rudy Devos, een lotgenoot. Hij zei me vastberaden: ‘ik ga uw zoon ter plaatse zoeken’. We zijn daarop een inzamelactie opgestart voor de SOS Dhunche 2015, de vzw van Rudy. Die vzw is perfect betrouwbaar. Via Facebook deed ik een oproep en ik kreeg ondertussen al een aantal reacties. Mensen kunnen me via Messenger contacteren en dan geef ik het rekeningnummer van de vzw door.”

Rudy is ondertussen volop bezig met de voorbereidingen om naar Corsica af te reizen en Kevin te zoeken. “De bedoeling nu is om geld in te zamelen voor vliegtuigtickets, het huren van een auto, het betalen van een helikopter, de speurhonden, het verspreiden van drukwerk, verblijf en de nodige medische dienste. Voor de zoekactie is zo’n 7.000 euro nodig. Wat overblijft zou gebruikt worden voor de zoektocht naar andere vermisten”, besluit Liliane.

Stortingen voor de zoekactie kunnen op BE08 9731 3404 2213 SOS DHUNCHE 2015 met vermelding.’Zoektocht Kevin’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.