Moeder en dochter starten crowdfunding voor chihuahua: “Zonder hartoperatie redt Mona het niet”

Cynthia Dujardin en haar dochter Ninke Duyck met de kleine Mona, die een hartoperatie moet ondergaan.©Peter MAENHOUDT  Peter Maenhoudt
Cynthia Dujardin en haar dochter Ninke Duyck met de kleine Mona, die een hartoperatie moet ondergaan.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Na de plotse dood van hun vijfjarig hondje afgelopen zomer kochten Cynthia Dugardin (52) en haar dochter Ninke Duyck (24) Mona, een chihuahua van zes maanden. Mona blijkt echter een hartaandoening te hebben. “Een operatie is het laatste redmiddel.”

Cynthia en Ninke werden afgelopen zomer plots geconfronteerd met de dood van hun trouwe viervoeter Mila. Het amper vijf jaar oude hondje overleed na complicaties bij de verdoving tijdens een kleine routineoperatie. “We waren er het hart van in”, zucht Ninke. “Maar al snel waren we ervan overtuigd dat we opnieuw een hondje wilden. Alleen zouden we er dit keer veel geld voor neertellen. We wilden een hondje met een stamboom wat de kans op afwijkingen aanzienlijk zou verminderen. We wilden niet nog eens meemaken wat we met Mila hadden beleefd.”

Schattig

Op 23 oktober haalden mama en dochter Mona in huis. “We hadden een advertentie gelezen op de site tweedehands.be en waren meteen verkocht. Mona is enorm schattig.”

Routinecontrole

Alles ging goed tot Cynthia en Ninke met Mona op 22 december een bezoek brachten aan de dierenarts voor een routineonderzoek. “Onze dierenarts ontdekte dat Mona lijdt aan een ‘open ductus botalli’. In mensentaal betekent dit dat ze een hartaandoening heeft”, legt Ninke uit. “Ze stuurde ons onmiddellijk door naar een hondencardioloog in Ruiselede voor verder onderzoek. Een dag later onderging ons meisje een elektrocardiogram en werden haar hart en longen onderzocht.”

De uitslag betekende slecht nieuws. Een bloedvat dat tijdens de dracht functioneel is, maar na de geboorte vanzelf moet sluit, sluit bij Mona niet. Het gevolg is dat het bloed van de lichaamslagader naar de longslagader stroomt. Het extra bloed komt terecht in de linkerhelft van het hart en dat zorgt voor extra belasting. “Op termijn kan de aandoening leiden tot een hartfalen. De enige oplossing om Mona te redden is een hartoperatie, maar dat kost enorm veel geld. Hoe langer we de operatie uitstellen, hoe groter het risico wordt op hartfalen. Als de operatie tijdig uitgevoerd wordt, dan is de slaagkans op volledig herstel groot. De kans op een lang leven voor Mona is dan grotendeels gegarandeerd”, weet Cynthia.

4.000 euro

De kosten voor de operatie lopen op tot 4.000 euro. “Toen de dierenarts ons het bedrag meedeelde, stortte onze wereld in”, zegt Ninke, terwijl ze een traan wegpinkt. “Wij hebben dat geld niet om de operatie te betalen, hoe hard we ook willen dat Mona beter wordt en alle kansen krijgt. De dame die ons Mona verkocht wil niet tussenbeide komen, dus zijn we aangewezen op onszelf.”

Cynthia en Ninke zetten nu een crowdfunding op in de hoop het bedrag bijeen te rapen om de operatie van Mona te betalen. “We kunnen alle hulp gebruiken. We hebben een Instagrampagina opgericht, zodat iedereen het herstel van Mona mee kan volgen”, besluiten mama en dochter.

Info over de crowdfunding vind je op de Instagrampagina ‘helplittlemona’ . Storten kan ook op het rekeningnummer BE63 0634 5877 8208 met vermelding Mona. Mocht er voldoende geld ingezameld worden, gaat de rest naar goede doelen voor dieren.