Moeder en dochter klaar voor markt op vrijdag in Vichte: “Klaar om veilig te heropenen”

Moeder en dochter, Ludwine Vanderdonckt en Estelle Avengazar, gaan er met volle moed tegenaan komende vrijdag in Vichte. © GV
Redactie KW

Sinds maandag 18 mei worden openbare markten onder bepaalde voorwaarden weer toegelaten. Voor de vrijdagmarkt in Vichte staat het licht ook weer op groen. Ludwine en haar dochter Estelle, beiden woonachtig in Ingooigem, zijn twee bekende gezichten op de Vichtse markt.

“Normaal gezien was dinsdag onze eerste marktdag in Zottegem”, vertelt Ludwine Vanderdonckt (64) en sinds 30 jaar actief in de sector. “Maar vermits er een beperking geldt van 50 marktkramen, wordt er gewerkt met een tweewekelijkse beurtrol. Zij die niet kunnen opstarten, kunnen nog steeds een beroep doen op de hinderpremie van 160 euro per sluitingsdag. Onze eerste werkdag werd dus woensdag in Ronse.”

“Vrijdag spelen we dan een thuismatch in Vichte”, vervolgt dochter Estelle Avengazar (39). “Onze stand zal zodanig ingericht zijn dat er plaats is voor drie klanten, met respect voor de anderhalvemetermaatregel. We zullen een mondmasker dragen en producten voor handhygiëne voorzien. Kledij kan thuis gepast worden en mag eventueel omgeruild worden”, legt Estelle uit.

We kijken ernaar uit om onze klanten terug te zien

“Het is nu ondertussen 30 jaar dat ik deze stiel doe. Wat klein begon bij kennissen en familie, groeide uit tot een volwaardig marktkraam met een uitgebreid aanbod dameskledij voor jong en iets minder jong”, glimlacht Ludwine. “Ik werkte in een confectieatelier, maar had zin om zelf iets te ondernemen. Eerst wou ik een winkel, maar waar we toen woonden, mocht ik niet ‘toebouwen’. Ik startte toen maar met een paar manden met bloezen en ‘pullekes’ waarmee ik ging aanbellen bij de mensen. Van zodra ik wat startkapitaal had, ben ik materiaal voor mijn marktkraam beginnen aankopen.”

Pensioen

“Ik ben er ingerold op mijn achttiende omdat ik ontdekt had tijdens mijn opleiding kapster dat ik dat beroep uiteindelijk toch niet wilde doen”, herinnert Estelle zich nog. “Ik mocht mee naar de markt als ik daar zin in had. Toen ik klein was, deed ik dat dikwijls. Ik weet nog dat er eens aan zee een parasol wegwaaide door de sterke wind. Dat heeft toen zo’n indruk op me gemaakt dat ik nu nog steeds bang word als het veel waait. Liever regen dan wind, want dan bestaat de kans dat alles wegvliegt. Daardoor zie ik er tegenop dat mijn moeder binnen een dikke maand op pensioen gaat”, zegt Estelle.

“We verlangen ernaar om de klanten terug te zien”, besluit Ludwine. “De mensen moeten geen schrik hebben, want sowieso is buiten winkelen nog altijd gezonder dan binnen.”

“We hopen dat het een goede marktdag zal worden”, benadrukt burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén). “We hebben nadars gezet en er zullen twee personeelsleden van de gemeente en een politieagent zijn om alles vlot te laten verlopen. ‘Kijken, kiezen, kopen en dan terug huiswaarts’ is de boodschap. En ‘Jopies’ is nog gesloten, dus daar kan niemand naar toe.”

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.