Modeontwerpster Yvonne (28) kiest voor bestaan als truckchauffeur: “De job vereist heel veel inzicht”

Yvonne Arno is binnenkort te zien in het tv-programma Lady Truckers.© Frank
Yvonne Arno is binnenkort te zien in het tv-programma Lady Truckers.© Frank
Bert Vanden Berghe

Komende dinsdag duikt Yvonne Arno (28) uit Emelgem op in het VTM 2-programma Lady Truckers. Yvonne rijdt ’s nachts rond met de vrachtwagen, soms zelfs met uitzonderlijk vervoer. De vrouw, met roots in Doornik, heeft echter een diploma op zak van… modeontwerpster.

Als de meeste werknemers naar huis rijden of hun laptop dichtklappen, start voor Yvonne de werkdag. Om 17 uur stapt ze haar truck in tot ’s morgens vroeg. Ze is diepladerchauffeur, wat betekent dat ze voertuigen en kranen van werf tot werf vervoert. “Ik ben een avondmens”, aldus Yvonne. “Voor mij werkt dat. Dan ben ik op mijn gemak.”

Geen stress

De machines mag ze zelfs laden en lossen. Ze deinst er niet voor terug om een rupskraan van 35 ton op de oplegger te rijden. “Ik heb daar geen stress voor, nee. Of toch een goeie vorm van stress. Voor mij is dat een uitdaging.” Regelmatig rijdt ze ook rond met een bord Uitzonderlijk Vervoer. “Het moeilijkste aan deze job? Goh, je moet heel veel juist kunnen inschatten. Je wil je niet met zo’n vrachtwagen vastrijden op een werf. Op zo’n werf als de Oosterweelverbinding kan je zelfs verschillende kilometers rijden zonder dat je weer op de autosnelweg komt. Dan zit je maar beter juist. Of als je op een druk kruispunt komt en snel moet beslissen. De job vereist veel inzicht, op alle vlakken.”

Yvonne, met als bijnaam ‘de stille kracht’, heeft haar roots in Doornik. “Mijn ouders voedden mij Franstalig op thuis en stuurden me naar een Nederlandstalige school. Uiteindelijk kwam ik in Izegem terecht. Maar eigenlijk heb ik een diploma als modeontwerpster op zak. Mijn broer is vrachtwagenchauffeur bij Stadsbader – vandaag zijn we collega’s – en ik was altijd geïnteresseerd in die machines, waardoor ik de omschakeling heb gemaakt. Voor mij was dat een logische stap.”

Sportauto

Yvonne is overigens niet alleen verzot op haar vrachtwagen, maar heeft ook een Harley Davidson op stal staan. In het verleden reed ze ook enduro (off-road rijden met een crossmotor, red.) . Al wordt ze helemaal gelukkig in haar Abarth, een rallyversie van de Fiat 500. “Eigenlijk heb ik het niet zo voor Italiaanse auto’s”, glimlacht Yvonne. “Maar dit is de best betaalbare sportauto. Ik hou heel erg van oldtimers, vooral Volvo en Japanse driftauto’s. Al ben ik geen snelheidsfreak. Ik ben zeer gevaarbewust. Laat ons zeggen dat het voertuig mij meer interesseert dan de snelheid.”

Verrassend

Dinsdag duikt Yvonne dus op in Lady Truckers. Het VTM 2-programma volgt vrouwelijke truckchauffeurs tijdens hun dagelijkse ritten met zware trucks. Ze vertellen over hun bijzondere job, over het leven onderweg, het respect dat ze krijgen en het vrouw-zijn in een mannenwereld.

“Ik stond er eerlijk gezegd niet voor te springen”, bekent Yvonne. “Maar het is mooie reclame voor het bedrijf. Voor mij is deze job redelijk vanzelfsprekend. Het is niet zo dat ik als vrouw vaak wordt geconfronteerd met vooroordelen. Eerder in de positieve zin. Velen vinden het ‘verrassend’ of ‘fantastisch’ dat ik dit doe, maar eigenlijk vind ik dat zelf vooral normaal. Er zijn zoveel mannen die daar ook mee rijden en bij hen is dat precies geen uitzondering. Een eenzame job? Je maakt het zo eenzaam als je zelf wil. Ik kom wel eens een collega tegen en elke morgen zie ik mijn dispatcher. We zitten met een topteam en er is een hele fijne werksfeer, dus ik kon het niet beter getroffen hebben”, beslut Yvonne.

Lady Truckers, op dinsdag 6 april om 21.50 uur bij VTM 2.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.