Modelspoorclub vindt tijdelijk onderkomen voormalige gebouwen CVO in Roeselare

Patrick Samoy en Roland Vandamme bij hun schaalmodellen. (foto JCR) © (foto JCR)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Modelspoorclub Pacific heeft na een zoektocht van een klein jaar onderdak gevonden in de voormalige gebouwen van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) in de Kokelaarstraat. Ze kunnen er nog tot maart volgend jaar terecht, maar dan moeten ze opnieuw op zoek naar een ander onderkomen. De stad wil daarbij helpen.

De voorbije tien jaar huisde de modelspoorclub in de oude wijkschool Mariënburg in Wervik, maar omdat de eigenaar andere plannen met het gebouw had, moesten ze verhuizen. Na een lange zoektocht kunnen ze nu in Roeselare terecht. “En dat is een terugkeer naar waar het voor ons allemaal begon”, glunderen secretaris Patrick Samoy en lid Roland Vandamme. “Begin jaren 80 is de club opgericht in de Wallenstraat in Roeselare. Toen hadden we welgeteld één spoorbaan. Daarna gingen we even naar Staden, maar in 1987 kwamen we terug in de Zuidstraat in Roeselare terecht. Daarna ging het naar Wervik. Tot nu. Het is fijn dat we nu weer in Roeselare terecht kunnen. We hadden een schrijven naar verschillende stads- en gemeentebesturen gericht en Roeselare liet ons weten dat we hier tijdelijk terecht konden.”

Schaalmodellen

Het CVO verliet de gebouwen in de Kokelaarstraat al een eind geleden. De stad liet eerder al weten ze op termijn te willen verkopen, maar verhuurt nu toch enkele lokalen aan verschillende verenigingen, waaronder ook een dansclub. “We zitten hier sinds maart en hebben een contract voor een jaar gekregen. Alleen hebben we veel tijd nodig gehad om alles te installeren Daarna zou de stad de situatie nog eens evalueren”, zegt Patrick.

We werken onder andere ook aan een maquette van de Kop van de Vaart

“We zijn al blij dat we voorlopig hier terecht kunnen. We beschikken over ongeveer 300 m² op de eerste verdieping, verspreid over enkele lokalen. We kunnen er verschillende schaalmodellen plaatsen en er nieuwe bouwen. Zo staan er nu onder andere maquettes van spoorbanen in Ronse, Zwitserland en de Verenigde Staten. We werken er ook aan nieuwe projecten, waaronder een uitbreiding van onze maquette van Ronse en het dorpje Louise-Marie in Oost-Vlaanderen. Specifiek voor Roeselare werken we ook aan een maquette van de Kop van de Vaart, een tafereel van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Op ons opendeurweekend op 30 november en 1 december kan iedereen van 14 tot 18 uur een kijkje naar het resultaat komen nemen. Ook nieuwe leden zijn welkom. Als club zijn we elke vrijdagavond met onze hobby bezig.”

Denkpistes

De stad bevestigt dat de club er maar tijdelijk terecht kan. “Het huurcontract is inderdaad maar voor een jaar en dus dient de club straks op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. We zijn bereid te helpen in die zoektocht, mocht dat nodig blijken. We hebben diverse denkpistes over de toekomst van die gebouwen. Op termijn zijn we er wel degelijk iets mee van plan, waardoor de club er niet langer kan blijven”, aldus schepen Tom Vandenkendelaere.

Meer info over de modelspoorclub via secretaris samoy.patrick@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier