Model Amber Van Elk: “Nooit gedacht dat ik Oostende zo zou missen”

Amber Van Elk: "De toekomst plannen, dat is niet echt aan mij besteed." © Davy Coghe
Gillian Lowyck

Hoewel ze sinds kort in Antwerpen woont, blijft Amber Van Elk (23) een echt zeemeisje. De Oostendse oogst heel wat lof met haar ‘body positivity’-foto’s. Dat haar lichaam striemen heeft, is voor haar geen punt. En met die ingesteldheid hoopt ze heel wat andere mensen te inspireren.

Hoewel Amber al haar hele leven in Oostende woont, is ze nog nooit aan boord van de Mercator geweest. “Voor alles een eerste keer”, lacht ze. Terwijl we de foto’s nemen, vindt ze vlotjes haar weg op het schip. Je hebt zeebenen als Oostendse of je hebt het niet.

Je bent sinds kort naar Antwerpen verhuisd.

“Klopt. Ik heb mijn hele leven in Oostende gewoond. Ik heb gestudeerd in Gent, maar had het daar eerlijk gezegd na een tijdje wel gezien. Mijn vriend is ook van Oostende, maar we besloten om samen naar Antwerpen te verhuizen. Hij is aan de slag als kapper en ik werk in de eventsector. Op dit moment in onze carrières is die stad dan ook de ideale uitvalsbasis. Het is niet alleen een heel creatieve plek, er is ook gewoon meer te doen qua events organiseren. Niet dat je dat niet kan in Oostende, maar het is gewoon anders.”

Waarom koos je voor de richting event- en projectmanagement?

“Ik kwam er in contact mee op een infodag. Het leek me een leuke richting omdat je creatief kan zijn. Het is ook een jonge sector. Er zijn niet veel richtingen waar je vakken zoals Frans en Engels kon volgen, dus dat sprak me ook aan. Ook de opties om op Erasmus te gaan waren mooi meegenomen… (lacht). Uiteindelijk heb ik vier maanden in Toronto in Canada gewoond. Een fantastische ervaring. Toronto is een bruisende stad, heel multicultureel ook. Er zaten mensen van over de hele wereld in mijn klas.”

Werk je vandaag in die sector?

“Ja, ik werk sinds een paar maanden als junior project manager voor Creative Belgium, een evenementenbureau dat events organiseert voor de reclamesector. Het is de bedoeling van die events om creatievelingen uit de reclamewereld samen te brengen. Jammer genoeg strooide corona ook hier roet in het eten.

Ik was verrast dat mensen complexen hebben over huidstriemen. Dat is niet iets om je over te schamen

Ik was twee dagen per week technisch werkloos. Voor alle evenementen is het momenteel ook nog erg onzeker. Wat mag er van de overheid en wat niet? We wachten nog af… Voor de rest heb ik de lockdown eigenlijk redelijk positief beleefd. We hebben veel genoten van de zon en hadden nu tijd om onze nieuwe buurt in Antwerpen te verkennen.”

Naast je werk ben je ook actief als model.

“Klopt, op freelance basis. Maar ik ben niet aangesloten bij een modellenbureau. Ik werd via Instagram gecontacteerd door een fotograaf of ik niet wilde deelnemen aan een fotoshoot. Zo ben ik begonnen. Voor mij is dat in feite geen prioriteit. Ik vind het vooral heel leuk om te doen. Zeker als ik in een groep kan werken met een beginnende fotograaf, iemand die net gestart is als make-up artiest, modestudenten… Ik heb zo ook al deelgenomen aan modeshows van het KASK. Als je er samen iets van kan maken, is dat een magisch gevoel.”

Was het niet onwennig om voor de camera te staan?

“Nee, dat ging eigenlijk vanzelf (lacht).”

Er is een foto van jou die viraal ging: een beeld waarop je je striemen op je billen goed kan zien.

“Dat beeld maakt deel uit van de reeks ‘show me something natural’ van Lucas Martin. Een fotograaf die zijn beelden niet bewerkt. Althans, hij zal misschien wel wat filters toevoegen, maar aan pakweg de huid van het model wordt er niet veranderd. Alle onvolkomenheden, niet-perfecte delen, blijven zichtbaar. Eerlijk? Ik was verrast dat mensen complexen hebben over huidstriemen. Ik kreeg die striemen door snel te groeien en voor mij is het dan ook iets dat gewoon bij mijn lichaam hoort. Ik vind niet dat het iets is om je over te schamen.”

Kreeg je veel reacties op die foto’s?

“Ja, toch wel. Voornamelijk positief. Mensen die zich onzeker voelen en het fijn vinden dat ik zoiets deel. Ik kreeg ook reacties van mensen die vonden dat het veel te bloot was. Maar ja, het feit dat die mensen de neiging voelen om dat te delen… Zegt meer over hen dan over mij.”

Mis je Oostende?

“Ja, toch wel. Maar sinds de versoepeling er is rond de bubbels, ben ik hier zo goed als elk weekend. Het is een beetje mijn tweede verblijf (lacht). Mijn mama en zus wonen hier nog, heel wat vrienden… Zij hebben ook een cabine aan het strand, dus van zodra het mooi weer is, kan je me daar vinden. Antwerpen is leuk en ik woon heel graag in de stad, maar ik had niet gedacht dat ik Oostende zo zou missen. Pas op, ik heb geen spijt van mijn verhuizing hoor. Op dit punt in mijn leven is het de beste oplossing. En we weten ook wel dat het niet voor eeuwig zal zijn. Niks kan aan Oostende tippen.”

Waar droom je van?

“Terugkeren naar Oostende, dus (lacht). Voor de rest leef ik eigenlijk van dag tot dag. De toekomst plannen, dat is niet echt aan mij besteed. Wat ik wél nog heel graag zou doen, is veel reizen. Deze zomer trekken we alvast naar Portugal, ver weg van de mensenmassa.”

Wie is Amber Van Elk?

Privé

Amber (23) is geboren en getogen in Oostende. Vandaag woont ze samen met haar vriend Arno Devisscher in Antwerpen.

Opleiding en loopbaan

Amber volgde middelbaar onderwijs in het Koninklijk Atheneum in Oostende, volgde daarna event- en projectmanagement aan Artevelde Hogeschool in Gent. Vandaag werkt ze als junior project manager voor Creative Belgium.

Vrije tijd

Fotoshoots, tijd met vrienden en familie spenderen.