Modderige paden in kasteeldomein d’Aertrycke worden niet verhard

Op sommige plaatsen van het kasteeldomein d’Aertrycke gebeurt wandelen en joggen in perfecte omstandigheden, op andere is het modder alom.©Johan Sabbe
Op sommige plaatsen van het kasteeldomein d’Aertrycke gebeurt wandelen en joggen in perfecte omstandigheden, op andere is het modder alom.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Er wordt in coronatijden meer dan anders gewandeld in het provinciale kasteeldomein d’Aertrycke in Torhout, waardoor de paden er almaar slechter bijliggen. Toch is het provinciebestuur niet van plan om extra weggetjes te verharden.

Tijdens de gemeenteraadszitting van vorige maandag bond Ward Baert (N-VA) de kat de bel aan. “Door het toenemende aantal wandelaars is de modder op de paadjes alom”, zei hij. “Kunnen we de provincie vragen om daar iets aan te doen? Ook blijkt dat, ondanks de verbodstekens, heel wat fietsers op de wandelwegen rijden en ze zo nog meer kapot maken. Controle dringt zich op.”

Sommige mountainbikers rijden waar ze niet mogen

Volgens schepen Elsie Desmet (CD&V) liet domeinchef van d’Aertrycke Stefaan Verplancke in het weekend van 20 en 21 maart een wandelparcours controleren dat voor een groot gedeelte doorheen het provinciedomein loopt. Het betreft een initiatief van wandelclub Nacht van Vlaanderen.

“Hij bevestigt dat het pad er drassig bijligt”, aldus de schepen. “In deze periode van het jaar is dat normaal. Dan vertoont het domein sowieso meer nattigheid. Momenteel maakt de druk door de vele bezoekers in coronatijden echter het verschil in negatieve zin. Het domein en de paden botsen tegen de grenzen van wat ze aankunnen. Toch zal de provincie geen extra paden verharden, behalve het opwaarderen van de lus in het kasteelpark. De rest van het domein is op de eerste plaats natuurgebied en geen park. Bijkomende verharding is daar niet gewenst.”

Het provinciebestuur merkt dat sommige mountainbikers inderdaad afwijken van de toegelaten trajecten en zich op paden bevinden waar ze met de fiets niet mogen komen. “Er worden geregeld controles uitgevoerd en wie zich niet aan de regels houdt, wordt daarop aangesproken”, vervolgt Elsie. “Helaas is het onmogelijk om permanent op elk pad toezicht te houden. Er moet gerekend worden op het gezond verstand van de gebruikers.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.