Modder gegarandeerd tijdens eerste Kortrijkse stadscross

© Stijn Tyteca
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Zaterdag 30 november organiseert Golazo Sports voor het eerst een grote cross (de CAPS Urban Cross) op het Buda-eiland. Een hoogdag voor liefhebbers want het is de eerste keer in Vlaanderen dat zoiets kan in een stadscentrum. Zowat alle toppers, van publiekslieveling Eli Iserbyt tot wereldkampioen Mathieu van der Poel, worden aan de start verwacht.

De algemene directeur van Golazo Sports, Christophe Impens, heeft lang uitgekeken naar zaterdag. “We organiseren meer dan 20 koersen per jaar, maar deze is echt uniek”, vertelt hij. “We zaten al een tijdje in de verlovingsfase met Stad Kortrijk, maar moesten wachten tot er een gaatje kwam in de kalender van de DVV Verzekeringen Trofee. We willen vooral vernieuwen. Gewoonlijk zien mensen die op televisie een cross volgen vooral weides en akkers, maar die kunnen overal zijn. Nu zullen ze kunnen genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Zo’n stadscross is trouwens niet moeilijker te organiseren dan gelijk welke andere wedstrijd. Integendeel, er is maar een eigenaar van de gronden: Stad Kortrijk. En de samenwerking met hen verloopt echt subliem.”

Modder gegarandeerd tijdens eerste Kortrijkse stadscross
© Stijn Tyteca

Het parcours van de CAPS Urban Cross maakt verschillende lussen in het Albertpark. Start en aankomst liggen bovenop de vernieuwde Groeningebrug, de Collegebrug zorgt voor een tweede oversteek. “We hebben het parcours laten uitstippelen door experten en kozen ervoor om maximaal gebruik te maken van de omgeving”, aldus Christophe. “Zo lopen er twee lussen door de grasvelden aan het Guldensporencollege en duiken we ook het zand in op Buda Beach. De omstandigheden zijn ideaal: het heeft enkele dagen gezapig geregend en voor zaterdag wordt prachtig weer voorspeld. Modder gegarandeerd dus”, klinkt het optimistisch.

Straten afgesloten

Zowat iedereen die iets kan op een fiets wordt zaterdag aan de start verwacht. Toon Aerts, Sanne Kant, Eli Iserbyt en Mathieu van der Poel bevestigden allemaal hun komst. Er werden al zo’n 4.000 tickets verkocht voor het evenement. Bij goed weer hoopt de organisatie nog eens zoveel kaartjes te verkopen aan de kassa. Omdat er met toegangsgeld gewerkt wordt, is de omgeving niet toegankelijk voor bewoners. De straten op het parcours zelf worden op zaterdag 30 november tussen 6 en 20 uur volledig afgesloten. In de zone grenzend aan het parcours worden tussen 8 en 20 uur enkel bewoners en noodzakelijke zorgverleners toegelaten. De Kuurnsesteenweg blijft wel toegankelijk voor alle verkeer. De bewoners kregen een brief met de uitleg in de bus.

Op de oevers van de Leie wordt alles in gereedheid gebracht.
Op de oevers van de Leie wordt alles in gereedheid gebracht.© Stijn Tyteca

Autoverkeer vanaf de Brugsesteenweg en de Roterijstraat wordt omgeleid van de Brugsespoort naar de Gentsepoort via Brugsesteenweg en omgekeerd. De Minister Liebaertlaan wordt afgesloten ter hoogte van de Gentsesteenweg voor alle verkeer. De Groeningebrug is voor iedereen gesloten vanaf vrijdag 29 november om 10 uur. Handelszaken in de Burgemeester Vercruysselaan de Minister Liebaertlaan zijn enkel te voet en met de fiets bereikbaar.

Het Buda-eiland is enkel voor bewoners met de auto te bereiken via de Budabrug en via de Guido Gezellestraat. Het eiland is niet te bereiken via de IJzerkaai of te verlaten via Dam. De parking Broeltorens kan niet gebruikt worden. Het fietspad langs het Jaagpad aan de kant van de Wikings komende van Harelbeke wordt ter hoogte van de Groeningebrug afgesloten. Het fietspad aan de Leie komende vanuit het centrum wordt afgesloten aan de Diksmuidekaai.

Toeschouwers die van buiten de stad komen worden ten zeerste aangeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer en de route van het station naar Overleie te voet af te leggen.

Het parcours op en rond het Buda-eiland.
Het parcours op en rond het Buda-eiland.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier