Mobiele corona-arts gaat aan huis bij minder mobiele patiënten

Bij de voorstelling van het project zien we v.l.n.r. dokter Klaas Corne uit Wevelgem, chauffeur Xavier Vankeirsbilck (thuisverpleger uit Lauwe), Henk Wekking van 't Badhuis, dokter Michiel Baert uit Lauwe, burgemeester Eddy Lust, schepen Renaat Vandenbulcke en wachtdienstcoördinator Tania Claeys. © WO
Redactie KW

Om de medische dienstverlening voor minder mobiele burgers te optimaliseren, stuurt de stad Menen sinds zaterdag een mobiele corona-arts op pad. Huisarts Michiel Baert uit Lauwe is een van de vrijwilligers die op huisbezoek gaat bij vermoedelijke coronapatiënten, die zich moeilijk kunnen verplaatsen.

“De mobiele corona-arts gaat bij minder mobiele mensen thuis waar een vermoeden van Covid19-besmetting is”, legt burgemeester Eddy Lust uit. “Op die manier willen we huisartsenkabinetten, wachtposten en onze spoedafdeling van AZ Delta zoveel mogelijk ontlasten. Voor alle duidelijkheid: er worden geen patiënten vervoerd, patiënten worden ter plekke gescreend.”

Hoe werkt de mobiele corona-arts? Mensen die zich ziek of ongerust voelen, nemen contact op met hun huisarts. Die vertrouwde schakel zorgt dan voor het maken van een afspraak met de mobiele corona-arts. Die rijdt elke dag uit tussen 14 en 19 uur in Menen, Wevelgem en Wervik.

Vrijwilligers

De mobiele corona-arts is mogelijk dankzij een samenwerking van verschillende diensten. De stad Menen neemt de operationele kosten op zich, de dienst thuis- en ouderenzorg van het IVA Zorg Menen voorziet een minibusje, de Eerstelijnsgezondheidszorg Zuid-West-Vlaanderen zorgt voor de arts en de chauffeur van de aangepaste wagen komt uit een poule van vrijwilligers.

“We kunnen sowieso van start gaan, maar vrijwillige chauffeurs met een rijbewijs B kunnen zich melden via thuiszorg@menen.be of via 056 52 72 62. In deze vreemde tijden is dit samenwerkingsverband toch opnieuw een hartverwarmend teken van solidariteit”, vult schepen Renaat Vandenbulcke, bevoegd voor Zorg, aan.

Huisartsenpraktijk

Michiel Baert (28), sinds drie jaar als huisarts actief in Lauwe, is een van de vrijwilligers die als mobiele corona-arts op huisbezoek gaat. Samen met chauffeur Xavier Vankeirsbilck, een zelfstandig thuisverpleger uit Lauwe, reed hij afgelopen zaterdag voor het eerst uit. “Net zoals in het triagecentrum onderzoek ik of het een geval van Covid-19 betreft, dan wel of het om een gewone longontsteking gaat. Na elk bezoek vervang ik mijn beschermende kledij en ontsmet ik het medisch materiaal. We rijden enkel in de namiddag uit, zo kunnen we op een efficiënte manier van de ene patiënt naar de andere rijden.”

De huisarts gaf zich als vrijwilliger op nadat zijn huisartsenpraktijk in Lauwe door de coronacrisis heel wat minder patiënten over de vloer kreeg. “Veel patiënten bellen ons op. Wie niet-acute zorg nodig heeft, helpen we telefonisch verder. Luchtweginfecties verwijzen we automatisch door naar het triagecentrum ‘t Badhuis. Daardoor zien we minder mensen in onze praktijk. Ik ben blij dat ik op deze manier als huisarts toch iets extra’s kan bijdragen”, besluit dokter Michiel Baert.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier