Mobiele camera’s in Brugge moeten sluikstorters identificeren en afschrikken

Stefan Vankerkhoven

De Stad Brugge heeft twee verplaatsbare camera’s aangekocht. Ze zullen ingezet worden in de strijd tegen sluikstorters in de omgeving van glasbollen.

Vorig jaar schreef de stad Brugge 192 GAS-boetes uit voor sluikstorten. In de ‘pikorde’ van overlast hebben sluikstorters de wildplassers in 2019 voorbij gestoken in Brugge. Bij de voorstelling van het jaarverslag over de gemeentelijke administratieve sancties zei de Brugse burgemeester Dirk De fauw dat zijn diensten vaststellen dat vooral oudere mensen hun afval niet deponeren in de reglementaire huisvuilzakken, maar ontkent hij dat dit wijst op een toename van de armoede: “De prijs van de huisvuilzakken is niet verduurd.”

Volgens preventieschepen Mathijs Goderis leidde het feit dat de Brugse containerparken in deze coronatijd enkel nog op afspraak werken ook tot meer zwerfvuil. En korpschef Dirk Van Nuffel beaamt de nationale trend: “Wegwerp mondmaskers worden zomaar op straat gedumpt, net als plastieken handschoenen die dienen ter bescherming tegen het coronavirus.”

Overlast

Met de aankoop van twee verplaatsbare camera’s wil het stadsbestuur sluikstorters op betere gedachten brengen. Ze kosten de stadskas 20.000 euro. Eén ervan werd alsvast geplaatst bij de glasbollen aan de toegang tot het Astridpark. “Buurtbewoners klagen erover dat er s’ nachts veel afval gedumpt wordt op deze plek. Zelfs sommige horecabazen uit de buurt zouden er zich aan bezondigen”, aldus Dirk De fauw.

Brugge telt nochtans 1600 vuilsnisrecipiënten, waarvan 500 in de historische binnenstad. En toch neemt het sluikstorten toe. “Een recent proefproject van Mooimakers bewees dat mobiele camera’s nuttig zijn. Ze leidden tot verschillende GAS-boetes”, stelt Dirk De fauw. Hij wil ze afwisselend positioneren op de locaties waar de zwerfvuilproblematiek het ergst is. Hopelijk kunnen we zo het sluikstorten terugdringen, Brugge moet een propere stad blijven.”

De politie zal instaan voor het verwerken van de opgenomen camerabeelden en de identificatie van de sluikstorters, zodat er geen juridische discussies ontstaan. De procedure wordt in een protocol gegoten dat voorgelegd wordt aan de gemeenteraad van september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier