MMP1917 en Zonnebeke herdenken Anzac Day in bubbel en met kunst

© KC
© KC
Redactie KW

De jaarlijkse ANZAC Day-plechtigheden die gepland waren op 25 april, gaan net als vorig jaar door de coronamaatregelen niet door. Het MMP1917 en de gemeente Zonnebeke herdenken daarom de inzet van het ‘Australian and New Zealand Army Corps’ (ANZAC) opnieuw op andere, coronaveilige manieren zoals de inhuldiging van het kunstproject ‘Faces of War’ en verschillende ‘bubbelherdenkingen’.

Vorig jaar lanceerde het museum de oproep om op 25 april om 6 uur ’s ochtends buiten te staan met een lichtje tijdens haar online reflectiemoment. Een oproep die massaal beantwoord werd. Dit jaar is het MMP 1917 medeorganisator van de livestream van het ANZAC Day Beiaardconcert op Facebook. Het museum werkt hiervoor samen met Toerisme Ieper, Toerisme Poperinge, Toerisme Vlaanderen, Stad Ieper, het In Flanders Fields Museum, Hooge Crater Museum en Talbot House. Het concert is live te volgen vanaf 11.30 uur op Facebook. Daarnaast kan je op de Facebookpagina van het museum ook de kransneerleggingen in Zonnebeke volgen en het verslag van de ‘bubbelherdenkingen’ van het museum en de vrijwilligersvereniging GPS 1917 vzw bekijken.

Beiaardconcert

“Wij herdenken elk jaar de inzet van de ANZAC’s met een serene dawn service op CWGC Buttes New British Cemetery en een Australische plechtigheid op CWGC Tyne Cot Cemetery. Dit doen we in samenwerking met de Australische en Nieuw-Zeelandse Ambassade, de gemeente Zonnebeke en het GPS 1917. Voor het tweede jaar op rij kunnen we deze plechtigheden niet organiseren. We zijn ervan overtuigd dat deze dag in onze regio op verschillende manieren in bubbel zal herdacht worden. Daarom zijn we ook blij dat we betrokken zijn in de livestream van het beiaardconcert en dat Jan Fieuw zijn kunstproject vlak voor het MMP 1917 wil tentoonstellen. Dit is niet alleen een meerwaarde voor ons museum, maar ook een mooie manier om te tonen dat we samen blijven herdenken”, aldus Joachim Jonckheere, gedelegeerd gbestuurder van het Memorial Museum Passchendaele 1917. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten