Misvieringen mogen in kerk Abele op Frans grondgebied, maar pastoor past ervoor

Pastoor Ludo Lepee van Abele en Watou. (Foto TOGH)
Pastoor Ludo Lepee van Abele en Watou. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Omdat de kerk van grensdorp Abele net over de grens met Frankrijk ligt, mocht pastoor Ludo Lepee al vorige week opnieuw erediensten houden voor dertig aanwezigen. De 71-jarige pastoor past echter voor het privilege. “Normaal komen er tachtig mensen naar de misvieringen, dus dan moet ik er nog altijd vijftig weigeren. Dan doe ik liever iedere morgen de mis alleen”, zegt hij.

Momenteel is er heisa rond een arrest van de Raad van State die bepaalt dat er tegen zondag opnieuw religieuze diensten mogelijk moeten zijn in ons land. Het is een discussie die voorbijgaat aan pastoor Ludo Lepee (71) van het grensdorpje Abele, deelgemeente van Poperinge. De grens met Frankrijk – de Schreeve zoals ze het hier noemen – snijdt het dorpje doormidden. Terwijl café Charlies op Belgisch grondgebied ligt, bevindt de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk aan de overkant van de straat zich in Frankrijk. En de Franse overheid besliste dat er al sinds vorig weekend opnieuw misvieringen mogen plaatsvinden, weliswaar beperkt tot dertig personen.

Ambetant

Pastoor Ludo Lepee hield vorig weekend echter de deuren van de kerk dicht. “In theorie had ik mogen openen, maar het is ambetant: normaal komen er rond de tachtig gelovigen naar de weekendvieringen in Abele”, zegt Ludo Lepee. “Dat zou betekenen dat ik er nog altijd vijftig naar huis zou moeten sturen. Hoe moet ik dat doen? Ik heb dan liever dat ze zeggen dat er helemaal geen misvieringen mogen plaatsvinden. Dan is het tenminste duidelijk voor iedereen. Ik vrees dat wanneer ik parochianen naar huis moet sturen, ze ook in de toekomst niet meer zouden komen. Hoe zou je zelf zijn?”

Al is het niet zo dat de pastoor nu op zijn lauweren rust. In Watou, dat ook tot zijn parochie hoort, gaat hij iedere morgen voor in de mis voor een lege kerk. “Ik blijf gewoon mijn werk doen. Mensen vragen om een mis op te dragen, bijvoorbeeld omdat ze een speciale vraag hebben of om genezing te vragen. Dat doe ik dan, maar wel met gesloten deuren. Dat is inderdaad heel raar, maar ik doe het wel al sinds begin november iedere morgen.”

Kerst zonder accordeongroep

De kerk van Watou is doorgaans trouwens de place-to-be op kerstavond. “Normaal komt er ieder jaar een accordeongroep optreden van een 15-tal accordeonisten. Dan zit de kerk altijd stampvol, goed voor zo’n 400 aanwezigen. Dit jaar zal het de eerste keer in veertig jaar zijn dat de accordeongroep niet zal optreden. Dat doet echt pijn”, zegt Ludo Lepee, die al 23 jaar pastoor is in Watou. “Of ik zelf niet bang ben om besmet te geraken? Welnee, de kerk is een groot gebouw. Er kunnen gemakkelijk honderd mensen zitten op anderhalve meter van elkaar. Ik heb me onlangs geërgerd aan een nieuwsbericht uit De Panne. Daar mochten honderd leerlingen examens afleggen in een sportzaal. Als er daar zo veel mensen binnen mogen, waarom dan niet in de kerk?” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier