Misskandidate Manon wil de armoede in Peru bestrijden

"Ik beschouw mezelf absoluut niet als iemand die graag in de aandacht loopt", vertelt Manon Pottel. © SR
Redactie KW

Komt de volgende Miss België uit Le Bizet? Als het van de 19-jarige Manon Pottel afhangt, zit die kans er alvast dik in. Hoewel de kansen van de pittige tiener er bijzonder goed uitzien, ziet ze zichzelf niet meteen als een toekomstig mediafiguur. “Mijn toekomst ligt in Peru, waar ik graag een liefdadigheidsproject zou opstarten.”

Perfect viertalig, een stevig diploma op zak en een opleiding tot letterkundige in de pijplijn. Manon is alles behalve de standaardkandidate die we zien opdraven in een missverkiezing, iets wat ze zelf ook niet ontkent. “Mijn eerste stapjes in die wereld werden gezet in 2019 toen ik deelnam aan de verkiezing van Miss Komen”, lacht ze. “Ik deed het eigenlijk een klein beetje om plezier te doen aan mijn familie, die me graag zag verschijnen in dergelijke omgeving. Voor ik het zelf goed en wel doorhad, was ik plots een van de eredames van de nieuwe miss. Toen ging het allemaal erg snel.”

Trotse familie

Tijdens een photoshoot kreeg ze van een officiële Miss Belgiëfotograaf een ticket in handen gestopt en raakte haar leven in een stroomversnelling. “Blijkbaar had ik met mijn plaats in de verkiezing van Miss Komen ook een plaats in de verkiezing van Miss Henegouwen gewonnen”, pikt Manon in. “De winnares van die verkiezing stroomt meteen door naar de finale van de Miss Belgiëverkiezing. Eigenlijk had ik nooit gedacht dat dit zulke proporties zou aannemen, ik beschouw mezelf dan ook absoluut niet als iemand die graag in de aandacht loopt, maar mijn familie is vanzelfsprekend trots op mijn deelname.”

“Een carrière als model? Ik word liever humanitair helper”

Of ze nu het kroontje van Miss Henegouwen of zelfs Miss België mee naar huis brengt of niet, Manon is niet meteen van plan haar persoonlijkheid om te buigen om winst te gaan forceren. “Als ik bepaalde deelneemsters zie en hun uiterst competitieve manier van doen, dan herken ik me daar absoluut niet in. Ik ben afkomstig uit een gezin van de arbeidersklasse waar chique auto’s of dure kledij niet aan de orde waren. Thuis kreeg ik dan ook een opvoeding die vooral op normen en waarden was gericht. Uitpakken met dingen die ik niet heb of met een houding die me niet strookt, is dan ook niet echt aan mij besteed. Ik hou van een familiale sfeer en kon het dan ook meteen vinden met enkele van mijn mededingsters. Wanneer je dan ziet dat andere deelneemsters over lijken zouden gaan om toch maar een plaatsje in de finale te bemachtigen? Neen, dat ligt helemaal niet in mijn karakter.”

De 19-jarige Manon heeft dan ook beslist om vooral haar eigen troeven uit te spelen. “Ik ben nogal klein van gestalte dus ik denk niet dat ik me kan meten met het schoonheidsideaal”, vermoedt ze.

Liefdadigheid in Peru

“Meer dan ooit zou ik graag tonen dat vrouwen meer zijn dan een verpakking alleen. Ik spreek vloeiend vier talen en ga volop voor mijn diploma. Een carrière in de media spreekt me dan ook absoluut niet aan. Samen met mijn vriend hebben we al gesproken over de toekomst en die zien we eerder in Peru. Daar zouden we graag een liefdadigheidsorganisatie oprichten, waarmee we ons kunnen richten op de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Een carrière als model op de catwalk? Daar zie ik mezelf helemaal niet in! Als humanitair helper, in de frontlijn van de strijd tegen mensonwaardige omstandigheden zie ik mezelf dan wel weer. Mijn vriend volgt me volledig in die visie en hij steunt me in alles wat ik onderneem. Die steun, samen met die van mijn familie, geeft me meer dan voldoende energie om verder te zetten.” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier