Missiehuis Scheut krijgt een grote muurschildering tijdens project Kaleidoscope

Van maandag 3 tot en met maandag 10 juni wordt het langverwachte streetartproject opgestart onder de noemer Kaleidoscope. Gerenommeerde kunstenaars zullen op strategische plaatsen in de stad muurschilderingen maken. Eén opmerkelijke locatie is intussen bekend: een zijgevel aan het Missiehuis Scheut in de Bruggestraat.

Delegaties van de scheutisten, de familie Ceenaeme, de stad en de Street Art-initiatiefnemers met op de achtergrond de hoge gevel waar Ben Snow, een bekende naam in het wereldje, een groot werk zal creëren. © foto JS

De hoge en nette gevel bevindt zich tussen wat je de voortuin van het missiehuis aan de straatzijde zou kunnen noemen en het riante huis met appartementen en kantoren waar Dirk Ceenaeme en zijn vrouw Lena Gheysens wonen. De internationaal befaamde artiest Ben Snow zal er een wandgrote creatie schilderen, in principe het portret van iemand, want dat is zo’n beetje zijn handelsmerk. Het is de bedoeling om ergens in de stad nog een tweede majestueuze muurschildering aan te brengen, maar de locatie is nog niet bekend. Oorspronkelijk was er aan een gevel van het Technisch Instituut Sint-Vincentius gedacht, maar drie grote bomen belemmeren het uitzicht op de beoogde muur. Wat helaas maar opviel eenmaal de lente in het land was, want boomkruinen zijn in de winter nu eenmaal een stuk kaler en minder omvangrijk…

Naast de twee grote muurschilderingen komen er een twintigtal kleintjes doorheen de stad. Daarvoor viel de keuze op het werk van Helen Bur, een Britse artieste die zich toelegt op kleine portretjes van mensen die een link hebben met het pand waar ze haar kunst creëert. Haar Little People zijn momenteel furore aan het maken in het wereldje. Diverse eigenaars van gebouwen hebben al hun medewerking toegezegd.

De stedelijke cultuurraad heeft heel wat inspanningen geleverd om het hele project op poten te zetten. Er werd geopteerd om in zee te gaan met The Crystal Ship, de organisator van het bekende streetartfestival in Oostende.

Workshops op 10 juni

“In het verlengde pinksterweekend van zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni kan iedereen, al dan niet met een gids, via een wandelroute kennismaken met de kunstwerken”, aldus schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. “De kunstenaars hebben een week nodig om de twee grote en twintig kleinere muurschilderingen op de plaatselijke gevels aan te brengen. Vanaf maandag 3 juni kan iedereen hen aan het werk zien.”

Op pinkstermaandag 10 juni tussen 14 en 17 uur hebben er leuke randactiviteiten plaats, die zich richten tot diverse doelgroepen: van jonge kinderen tot volwassenen. Op de Markt en aan het skatepark bij het zwembad zal er in workshops getekend en gekleurd kunnen worden. Op de stoep en zelfs op autowrakken. (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.