Misdienaars Zwevegem gaan zelf op zoek naar extra krachten

Redactie KW

Niet alleen het aantal kerkgangers en priesters is de laatste jaren sterk afgenomen, ook het aantal misdienaars slinkt zienderogen. Om dit te stoppen, zijn Arthur Buckens en Pavell Dhondt een campagne begonnen om nieuwe krachten te vinden. Zij zijn voorlopig nog de enige twee misdienaars in de Sint-Amanduskerk.

Met de komst van de nieuwe pastoor Dirk Decuypere begin dit jaar waaide er meteen een nieuwe en frisse wind doorheen de drie Zwevegemse parochies. Eén van de pijlers uit zijn vernieuwend beleid zijn de jongeren. Momenteel wordt actief gezocht naar nieuwe misdienaars voor de drie kerken in Zwevegem. Dit zijn de Sint-Amanduskerk in het centrum, de Maria-Bernardakerk in Zwevegem-Knokke en de Sint-Jozefs-Arbeiderkerk op de Kappaert.

“De jongste jaren is het aantal misdienaars serieus afgenomen”, begint Arthur Buckens (19) ons gesprek. “Samen met Pavell Dhondt (18) zijn wij de enige misdienaars in het centrum. Op de Kappaert telt men er nog zes en in Knokke, waar enkele jaren terug een ploeg van meer dan 100 misdienaars actief was, zijn er nu geen meer.” Arthur en Pavell zijn al een tiental jaar actief als misdienaar. “Ik ging toen nog geregeld naar de kerk en werd op een bepaald moment gevraagd of ik geen zin had om misdienaar te zijn. Ik vond dat wel leuk en ben zo begonnen.” Kort daarna volgde ook Arthur. “Ik was bevriend met Pavell en hoorde veel over het misdienaar zijn. Het ceremoniële trok me ook enorm aan en zo ben ik gevolgd.”

Nieuwe wind

Ceremonieel is de functie van misdienaar zeker. “Onze taak is vooral de priester bij te staan in een eucharistieviering. Dit door het aanbrengen van het brood en de wijn, het boek, met de schaal rondgaan…”

Het is de bedoeling om nu het aantal misdienaars op te drijven. “Arthur studeert rechten en ik geneeskunde. We zitten dus ook vaak in de boeken en kunnen ook niet eeuwig misdienaar blijven. Vandaar onze campagne om een aantal jongeren warm te maken”, vertelt Pavell.

Volgens Arthur is het nu het gepaste moment. “Met de komst van onze nieuwe pastoor waait er duidelijk een nieuwe wind in onze parochies en we hebben nu de instapvieringen voor de komende communievieringen waarop jongeren dus meer naar de kerk komen. Op diverse scholen mochten we ook al een flyer uitdelen. Dit alles blijft niet zonder gevolg, want er is al interesse”, aldus Arthur.

Volgens het tweetal moet je toch minstens in het eerste leerjaar zitten om te starten, zodat alles vlot kan aangeleerd worden.

Weekendmissen

Het is ook niet de bedoeling dat de nieuwe misdienaars wekelijks op post zijn. “Zeker niet, we willen een ploeg samenstellen waardoor iedereen maar om de maand een mis moet dienen. Het zijn dan ook maar enkel de weekendmissen of speciale vieringen. De missen tijdens de week, zoals begrafenissen, worden door volwassen mensen gedaan.”

Waarom Arthur en Pavell al zolang meedraaien? “Het is een engagement waar je veel voldoening uit haalt. We ontvangen best wel veel leuke reacties van de mensen en dat is altijd plezant. Met de nieuwe pastoor krijgen we ook inspraak in de invulling van sommige vieringen”, zeggen ze allebei.

Beiden willen, als de groep terug op aantal is, stoppen als misdienaar en een ander engagement opnemen in de parochie. Pavell leerde orgel spelen en fungeert nu al af en toe als koster. Ze zijn ook allebei actief bij het versieren van de kerk of bereiden activiteiten voor.

Wie interesse heeft om misdienaar te worden, kan best na een weekendmis de priester of een misdienaar aanspreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier