Mirom Menen komt asbestresten voortaan ook thuis ophalen

© belga
Olaf Verhaeghe

Bijna 2,5 miljoen woningen in Vlaanderen kunnen vandaag nog asbest bevatten. En die aanwezigheid houdt wel enige gezondheidsrisico’s in. Ook in de regio Menen, Wevelgem en Wervik zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien en -golfplaten. Samen met afvalintercommunale Mirom Menen en OVAM Kunnen burgers daar iets aan doen.

Inwoners van de steden Menen, Wervik en Wevelgem worden mede door Mirom Menen gestimuleerd om asbest aan hun woning te (laten) verwijderen. Concreet kunnen er plaat- of kuubzakken worden aangekocht op de lokale recyclageparken. Nadien komt de afvalintercommunale de volle zakken aan huis ophalen. Gratis is het niet, maar het gaat wel om sterk gereduceerde tarieven die door Vlaanderen ondersteund worden.

Voor een zak betaal je 30 euro per stuk, een tweede zak kost 20 euro per stuk. Hierin is de ophaling in de prijs inbegrepen. Bij de aankoop ontvangt de burger ook twee gratis sets persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set bestaat uit een mondmasker, een beschermpak en een paar handschoenen. De burger kan een extra set aankopen tegen 7 euro per stuk.

Bijkomend wordt er een informatiebrochure over verwijdering van asbestcement bijgeleverd. ln deze brochure staat de werkwijze beschreven hoe de burger de asbesthoudende dakbedekking veilig kan ontmantelen en inladen. Mirom Menen ontvangt van OVAM 194.630 euro aan subsidies in het kader van het asbestafbouwbeleid. Het project loopt totdat de subsidies zijn opgebruikt. Snel zijn is dus de boodschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier