Mirjam Vermeersch is dé sfeermaker tijdens de toogmarathon voor Kom op tegen Kanker

Mirjam Vermeersch tussen al haar trofeeën, voor elke deelname één. © foto JV
Redactie KW

Op 29 juni neemt Mirjam Vermeersch uit de Tuinwijk voor de twaalfde keer deel aan de toogmarathon ten voordele van Kom op tegen Kanker. Ze is de enige die aan alle edities deelnam. “Maar aan mijn broer, die zeven jaar geleden overleed aan keelkanker, mag ik niet te veel denken tijdens de toogmarathon. Anders word ik té emotioneel.”

“Toen we er in 1997 voor de eerste keer aan begonnen, had ik nooit gedacht dat ik het zo lang zou volhouden. Ik was toen 38 jaar en wou eens meedoen met de jonge gasten. Alles begon destijds in De Gouden Leeuw toe we eens onnozel aan het doen waren. We zaten soms lang aan de toog en wilden dit koppelen aan een goed doel. Het werd Kom Op Tegen kanker en dat is nog steeds zo. Ik vreesde toen dat ik het niet aan zou kunnen. Je kunt namelijk niet vooraf bijslapen, hé. En nadien ga je ook niet meteen naar huis, daarvoor is er te veel adrenaline. En zo ben je soms wel 36 uur na elkaar wakker. Ik ben de enige die het al die jaren volgehouden heeft. We dachten toen: als we 100.000 frank (2.500 euro, red) binnen halen, is het goed gelukt. Nu zitten we al aan 129.000 euro, een groot verschil.”

Verkeerd beeld

“De moeilijkste uren zijn vanaf twee uur ‘s nachts. Gelukkig krijgt niet iedereen zijn klop op hetzelfde moment en houden we elkaar wakker. De zanger van de groep Edje Ska vroeg eens of er een Marcella in de zaal was. Prompt stak ik mijn hand op en sindsdien ben ik gekend als Marcella.” (lacht)

“Veel mensen hebben een verkeerd beeld van dat toogzitten. De jury is heel streng: je mag niet dronken zijn, niet roken en niet slapen, anders vlieg je eruit. Om het uur krijg je vijf minuten om naar het toilet te gaan. Er is wel altijd veel plezier. Ik heb enorm veel respect voor ons bestuur dat bergen werk verzet. Wij moeten daar alleen maar zitten hé, maar zij moeten twee jaar hard werken. Ook van het gemeentebestuur krijgen we veel steun. Kortemark is als koploper in deze zaak al goed gekend in Brussel. En het komt allemaal van gewone mensen. Zeven jaar geleden overleed mijn broer aan keelkanker. Ik denk veel aan hem. Maar niet te veel tijdens de toogzitting, anders word ik te emotioneel. Hij heeft op het einde heel veel afgezien…”

Voeten in fontein

“Het begint al weer te kriebelen”, weet Mirjam. “Er komen ook heel wat bekende Vlamingen om ons een hart onder de riem te steken. Dit jaar zijn het Matthias Sercu, Guy Swinnen en het acteurskoppel Gilda De Bal en Vic De Wachter die er een erezaak van gemaakt hebben om er telkens bij te zijn. Of we ook dit jaar het record breken? Daar zijn we echt niet mee bezig. We zetten ons in om zoveel mogelijk geld binnen te halen. We zijn tevreden met alles dat we ophalen. En sneuvelt het record andermaal, des te beter. Dit schept een band tussen de toogzitters. Hoe dichter bij het einde, hoe hoger de emoties oplaaien. Ik hoop dat iedereen het volhoudt en dat er veel volk langs komt om onze inspanning te sponsoren. Zo lang het gaat, wil ik zelf alvast meedoen. Ik kan het niet laten. ‘s Nachts kaarten we om te vergeten hoe moe we zijn. Tijdens onze korte pauze loop ik eens rond of steek ik mijn voeten in de fontein op de Markt. Maar dat mag de burgemeester niet weten”, lacht Mirjam.

Nog acties

Naast de toogmarathon organiseert het Kortemarkse comité nog heel wat acties. Zo organiseert Jan Kimpe bijvoorbeeld een veiling van sportshirts. Shirts van onder meer Wesley Sonck, Ann Wauters, Jelle Wallays, Robbie McEwen en Veerle Dejaeghere zijn in de aanbieding. Bieden kan tot 9 juni.

(Johan Vandaele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier