https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mintus verkoopt verloederde huisjes langs Acaciapad in Sint-Kruis

Een van de huisjes langs het Acaciapad. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Mintus verkoopt de verloederde, 3000 m² grote site langs het Acaciapad in Sint-Kruis. Volgens gemeenteraadslid Janos Braem (Groen) is dit een gemiste kans om na renovatie betaalbare instapwoningen te creëren.

In 1978 ontwierp de Brugse architect Axel Ghyssaert in opdracht van het OCMW 23 eenvoudige, witbeschilderde, lage woningen in kubusvorm tussen het Acaciapad en Eikenberg. In de loop de jaren verloederden de huisjes. Al in september 2017 klaagden bewoners over de ongezonde toestand van de bejaardenwoningen.

Toemalig OCMW-voorzitter Dirk De fauw probeerde dat jaar tevergeefs om die huisjes te verkopen aan de sociale huisvestingsmaatschappijen en ze te slopen. Ze staan op de Vlaamse inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, wat afbraak zonder grondige motivatie uitsluit.

Gemiste kans?

Vier jaar later staan de bewoners nog geen stap verder. Nu staan er acht huisjes leeg en zijn er nog vijftien bewoond. Er is een muizenplaag en de woningen zijn ongezond. Uiteindelijk besliste schepen voor sociale zaken Pablo Annys om ze te verkopen. “Zelf renoveren zou niet getuigen van goed beleid. En de piste om ze aan de Brugse maatschappij voor Huisvesting te verkopen, is geen optie meer, want de huisjes mogen niet gesloopt worden

Voor Janos Braem (Grloen) is dit een gemiste kans: “Beter ware dat de stad Brugge eigenaar blijft van de grond, zodat betaalbare woningen gerealiseerd kunnen worden. Nu levert u deze site over aan de private markt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.