Mintus in Brugge wacht Vlaams hitteplan niet af om maatregelen te nemen in rusthuizen

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Vlaams Agentschap voor Zorg activeert een ‘hitteplan’, pas als er sprake is van een echte hittegolf. Mintus in Brugge wacht dit plan niet af en neemt preventief al maatregelen voor de vele senioren in haar woon- en zorgcentra.

“We hebben een eigen hitteplan”, zegt de Brugse schepen Pablo Annys, voorzitter van Mintus. “Onze directies en hoofdverpleegkundigen wachten de Vlaamse en lokale afkondiging niet af en nemen pro-actief maatregelen om het hoofd en hun huizen koel te houden. Voor de bewoners is er extra aandacht zijn voor voldoende vochtopname, een extra drankronde, een ijsjesronde, een voetbadje… Bovendien worden extra inspanningen vermeden en zijn uitstapjes geannuleerd, de bewegingsactiviteiten zijn op een laag pitje gezet.”

Onze fotograaf was er dinsdagnamiddag getuige van dat de bejaarden in het Hallenhuis een voetbadje kregen, zodat ze zich konden verfrissen. En er werd extra limonade aangevoerd en uitgedeeld onder de bewoners van het Hallenhuis.

Praktische richtlijnen

Het hitteplan van Mintus voorziet een aantal praktische richtlijnen, voor de infrastructuur en voor de bewoners. Het volgende advies geldt in alle woonzorgcentra van Mintus: “Laat zo weinig mogelijk warmte het gebouw binnen. Gebruik zonnewering of doe de gordijnen dicht. Hou de deuren van de gekoelde leefruimte en cafetaria dicht zodat het fris blijft. Probeer waar het kan luchtstroom op te weken. Koel het gebouw ‘s nachts en in de vroege ochtend af door open ramen en deuren. Gebruik het ventilatiesysteem in nieuwbouw om ‘s nachts frisse lucht aan te zuigen. Controleer de temperetuursevolutie binnen.”

“Aan de bewoners wordt gevraagd om meer te drinken dan gewoonlijk, ook al hebben ze geen dorst. De verzorgenden moeten permanent water ter beschikking stellen van de bewoners en drank geven aan wie zelf niet kan drinken. Extra drankrondes en zo mogelijk ook een ijsronde inlassen. De mond bevochtigen van bejaarden, waar nodig water verstuiven. Zorgen voor een extra douche of verfrissend bad. Luchtige kledij en bedlinnen voorzien, de donsdekens verwijderen. Zware inspanningen vermijden en de animatie aanpassen.”

Zwangere vrouwen

Mintus-voorzitter Pablo Annys wijst ook op de problemen van zwangere vrouwen bij warme temperaturen: “Met de uitzonderlijke weersomstandigheden die zich deze dagen voordoen, stelt zich een uitdaging in verband met de moederschapsbescherming. Onze arbeidsgeneesheren hebben ook vorige jaren al de zwangeren op raadpleging gezien en hen geïnformeerd over de warmte en hinder op het werk.”

“Wat Mintus betreft, laten wij de zwangere werknemers in onze rusthuizen, dagcentra en ziekenhuizen werken in een koelere omgeving. Ze worden getransfereerd naar afdelingen met luchtkoeling of airco. Indien nodig laten we een tijdelijke werkverwijdering toe omwille van hitte. Het lijkt mij niet opportuun om zwangeren niet-werkend in een warme omgeving te laten doorbrengen tijdens hun werkuren in plaats van hen te verwijderen. Bovendien laten wij zwangeren dezer dagen werken in een aangepast uurrooster, buiten de warmste uren van de dag, bijvoorbeeld tot 13u ‘s middags. Bij temperaturen om en bij de 30°C worden ook meer rustpauzes toegelaten voor zwangeren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.