Minst toeristische overnachtingen in Bredene, gemeente werkt aan inhaalbeweging

Liesbeth Metsu van camping Ter Hoeve: "De helft van de Bredense campings is dicht in de winter." © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

Bredene telt het minst toeristische overnachtingen van de hele kust. In 2018 waren er 269.143 overnachtingen, en dat is een pak minder dan De Panne, de voorlaatste in het rijtje kustgemeenten met 600.705 overnachtingen. De verklaring ligt voor de hand: Bredene heeft weinig hotels en is vooral bekend als campinggemeente. Op de kampeerterreinen valt het leven grotendeels of zelfs helemaal stil in het winterseizoen.

Met een 20-tal campings is Bredene al jaren de kampeergemeente bij uitstek aan onze kust. Sinds het verdwijnen van het hotel Europa, dat 50 kamers telde, zijn er maar 30 hotelkamers meer over. Bouwgroep Versluys bouwt op de site van het gesloopte hotel binnenkort wel een nieuwe residentie Europa dat ook een hotel met 81 kamers zal bevatten. Twee jaar geleden startte op de site van camping Kerlinga ook het Roompot-vakantiepark Breeduyn Village.

Roompothotel?

“Wij zijn bezig aan een serieuze inhaalbeweging”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A). “We hebben het Roompot-vakantiepark, dat nu ook nog een hotel wil bouwen. We deden als gemeentebestuur ook het nodige om het nieuwe hotel Europa stedenbouwkundig mogelijk te maken. En we zetten heel sterk in op citymarketing en evenementen. Het zal wat tijd vergen om andere logiesvormen in Bredene op de kaart te zetten, maar we zijn ermee bezig. Voor onze economie is dat van groot belang. Heel wat handelszaken zouden leefbaarder zijn als er ook in het laagseizoen meer toeristen komen. Je mag ook niet vergeten dat wij geen zeedijk hebben, die in andere kustgemeenten toch een troef is, ook in de winter.”

Een extra hotel op de site-Roompot? Dat zou nieuws zijn voor Bredene. Maar Vincent Vandenbussche, de Bredense ondernemer die eerder het Roompot-vakantiepark bouwde, kan er nog niets over kwijt. “Er zijn plannen”, zegt hij, “maar er staat nog niets vast en daarom kan ik er nog niets over kwijt. Mogelijk komt er voor het einde van het jaar meer nieuws.”

‘s Winters dicht

“Onze camping is dicht van 15 oktober tot 15 maart”, vertelt Liesbeth Metsu van camping Ter Hoeve. “Dat doen we om het gras de tijd te geven om zich te herstellen en om te vermijden dat mensen zich domiciliëren op de camping. Soms komen in de winter wel eens mensen die hier een residentiële caravan hebben, maar de slagboom is dicht en ze moeten dus te voet naar hun caravan gaan. Veel gebeurt dat niet, want ook de stookkosten lopen hoog op. Ik denk dat zo ongeveer de helft van de Bredense campings dicht is in de winter.”

“De campingsector is natuurlijk afhankelijk van het weer”, aldus Liesbeth. “Ik denk aan de mobilhomes: een beetje mooi weer en ze zijn daar. Daarnaast verhuren wij zelf ook caravans. Van in het voorjaar zien we soms mensen die van heel ver komen – Slovenië of Scandinavië – om hier een caravan te huren voor enkele nachten. Meer en meer zien we mensen die een kortverblijf boeken in een caravan om een citytrip naar Brugge te maken.”

“De Bredense campings draaien misschien niet meer als 30 jaar geleden, maar we blijven het toch goed doen. Kamperende jongeren zie je niet meer zo veel, zij gaan wellicht meer naar festivals. Maar er zijn wel veel gezinnen die een caravan huren en die dat leuker vinden dan in een appartement te verblijven. Er is ook nog altijd veel vraag naar tweedehandscaravans. Ook trekcaravans blijven komen en mobilhomes zien we meer en meer”, weet Metsu.

Vertekend beeld

Vindt ook een campinguitbaatster dat Bredene meer andere logiesvormen zou moeten aanbieden? “Natuurlijk is het een goede zaak dat er in Bredene een hotel bijkomt”, meent Metsu. “Het Staf Versluyscentrum trekt een publiek aan dat niet meteen op een camping zou logeren. Maar je moet ook eens op Booking.com kijken hoeveel logiesmogelijkheden Bredene wel heeft. Veel mensen weten dat niet, maar er is wel degelijk een groot aanbod. Ook residentiële stacaravans worden op die manier te huur aangeboden. Ik denk eerlijk gezegd dat de cijfers wat scheefgetrokken zijn. De gegevens voor het statistiekbureau Statbel moeten online worden ingevoerd en daar hebben we niet altijd de tijd voor. Bovendien worden enkel de tenten, trekcaravans en mobilhomes meegeteld. Onze eigen verhuring van residentiële stacaravans telt niet mee. Dat geeft een vertekend beeld. Er zijn ook eigenaars van een caravan op onze camping die aan onderverhuring doen. Ook dat telt niet mee. Er is op de Bredense campings zelfs niet zo veel ruimte meer voor rondtrekkende reizigers. Maar er komen dus veel meer mensen naar Bredene dan de officiële cijfers laten zien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier