Minou de kat en Wappie het konijn brengen vreugde in woonzorgcentrum in Komen

© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De coronacrisis hakte er bij iedereen stevig op in en vooral in de woonzorgcentra kende het virus vele facetten. Met de ziekte kwam voor veel bewoners ook de eenzaamheid van de quarantaine. Dankzij Minou en Wappie wordt die negatieve periode afgesloten, tot groot plezier van de oudjes.

“Geen beter medicijn dan een spinnende kat of een knuffelend konijn!” Florian Soenen, communicatieverantwoordelijke voor het Komense OCMW, blikt tevreden terug op de succesvolle introductie van Minou de kat en Wappie het konijn.

Wegkwijnen

“Van dag op dag kregen onze bewoners te horen dat bezoek niet langer was toegelaten. Ze kwamen in een spiraal van eenzaamheid en negativiteit terecht, overgoten met de angst voor het virus. We zagen hen wegkwijnen zonder dat we iets konden ondernemen. Zo begon in maart het idee te spelen om een alternatief te zoeken en een ergotherapeute stelde voor het eerst Minou de kat en Wappie het konijn voor. Beide viervoeters werden erg goed ontvangen en dus besloten we nu om het project een definitieve plaats te geven.”

Aaien, kopje krabben of knuffelen? Minou en Wappie zijn vragende partij, tot groot plezier van de bewoners van het woonzorgcentrum. “Maar de waarde van beide diertjes is veel meer dan alleen maar hun knuffelgehalte”, gaat Florian verder.

Leren communiceren

“Onze bewoners hebben opnieuw leren communiceren, niet alleen met ons maar ook onderling. Hun bubbel van eenzaamheid werd doorbroken en ze hebben telkens een moment waar ze naar uit kunnen kijken. Ook voelen heel wat van hen zich opnieuw wat nuttiger want zo kunnen ze bijvoorbeeld eten geven of hen borstelen. Een efficiënt medicijn tegen kwaaltjes waarvoor geen pillen bestaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier