Minister Wouter Beke onthult ‘eerste brieke’ van nieuwbouw Jan Yperman Ziekenhuis

Op de foto zien we v.l.n.r. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, burgemeester Emmily Talpe, algemeen directeur Frederik Chanterie van Jan Yperman Ziekenhuis, Rik Persyn (diensthoofd technische dienst en bouwcoördinator Jan Yperman Ziekenhuis), Koen Vandewoude (voorzitter raad van bestuur Jan Yperman Ziekenhuis) en Pieter Declerck (bedrijfskundig directeur). © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke bezocht donderdagmiddag de werf waar het Jan Yperman Ziekenhuis een nieuwe vleugel bouwt. De kinderpsychiatrie, de revalidatie-afdeling en de dialyse krijgen er een gloednieuw onderkomen naast de personeelsparking van het ziekenhuis.

Het gloednieuwe gebouw zal drie verdiepingen tellen. “Het is begonnen met Twoape, onze afdeling kinderpsychiatrie”, zegt bouwcoördinator Rik Persyn. “Twoape is een samenwerkingsverband tussen AZ Delta, het Jan Yperman Ziekenhuis, Kliniek Sint-Jozef Pittem, Integrale Jeugdhulp en WINGG (West-Vlaams Integrerend Netwerk Geestelijke Gezondheid, red.). De Ieperse afdeling van Twoape zit nu in het voormalige klooster van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart Ieper, waarmee we samenwerken voor die afdeling. Dat was oké als voorlopige oplossing, maar we wilden de afdeling graag naar de hoofdcampus brengen, in een nieuwbouw. Aleen: één verdieping bouwen is niet meer van deze tijd. Je moet de hoogte in. Daarom hebben we ook naar andere noden in het ziekenhuis gekeken.”

Revalidatie

“En die waren er wel degelijk”, vertelt bedrijfskundig directeur Pieter Declerck. “De huidige locatie van onze Sp-afdeling (gespecialiseerde dienst voor behandeling en revalidatie, red.) in Wervik is een historische erfenis, maar niet ideaal. Als we die dienst naar hier brengen en alle revalidatie centraliseren, besparen we veel tijd en transportkilometers. Nu moeten patiënten vaak heen en weer gevoerd worden voor ingrepen, onderzoeken of behandelingen die in Wervik niet beschikbaar zijn, zoals hydrotherapie. In Ieper zullen we onze revalidatiepatiënten een nog betere zorg kunnen bieden, in een comfortabele en energiezuinige nieuwbouw.”

Een simulatiebeeld van hoe de nieuwbouw er straks zal uitzien.
Een simulatiebeeld van hoe de nieuwbouw er straks zal uitzien. © Jan Yperman Ziekenhuis

De Sp-afdeling komt op de eerste verdieping en sluit daar aan op G1, de afdeling geriatrie in het G-blok. Handig want veel revalidatiepatiënten zijn ook geriatrische patiënten.

Dialyseafdeling

Geen twee zonder drie: de dialyseafdeling zal het gezelschap in de nieuwbouw vervolledigen. Ook die dienst zit in een oud gebouw, dat niet meer aangepast is aan de moderne noden. “Het gebouw dateert van de jaren 70 en heeft een laag plafond”, zegt Rik Persyn. “In de winter kunnen we het niet altijd comfortabel warm houden, op hete zomerdagen krijgen we het maar moeilijk gekoeld. Dat moet beter, want veel dialysepatiënten brengen hier drie à vier keer per week een halve dag door. Voldoende ruimte en comfort, voor de patiënten én de medewerkers, is dat geen overbodig luxe.”

Minister Wouter Beke en burgemeester Emmily Talpe onthullen de eerste 'Brieke' van de nieuwbouw van Jan Yperman Ziekenhuis.
Minister Wouter Beke en burgemeester Emmily Talpe onthullen de eerste ‘Brieke’ van de nieuwbouw van Jan Yperman Ziekenhuis. © TOGH

“Eventjes ‘tussendoor’ renoveren gaat niet, want de dienst is zes dagen op de zeven open en er wordt ook nachtdialyse aangeboden”, zegt Pieter Declerck. “Dat laatste is trouwens een groot succes. We hebben de ambitie om van dialyse een speerpunt van onze ziekenhuis te maken. Dat verdient een fonkelnieuwe afdeling, op de tweede verdieping van het gebouw. De technische installaties komen daar vlak boven, een ideale situatie om de ruimte optimaal te conditioneren. En op het dak komen 120 zonnepanelen.”

De nieuwbouw biedt straks plaats aan 12 ‘stoelen’ bij Twoape, 24 bedden op de Sp-dienst en 38 bedden op de dialyseafdeling. Naast de nieuwbouw komt ook een speel- en voetbalveldje voor de kinderen van Twoape.

Verhuizing in najaar 2023

De ruwbouw van de nieuwe vleugel wordt gezet door aannemer Francis Verstraete. De werken begonnen op 16 augustus dit jaar. Vorig week werd het gelijkvloers van de nieuwe ziekenhuisvleugel gegoten en momenteel wordt dat gelijkvloers opgebouwd. Daarna worden de drie verdiepingen opgetrokken. Tegen de zomer van 2022 zal de ruwbouw met ramen en deuren er staan, tegen de zomer van 2023 moet de afwerking grotendeels klaar zijn. De eigenlijke verhuizing is gepland voor het najaar van 2023, zodat het gebouw hopelijk tegen 1 januari 2024 in gebruik kan genomen worden.

Er wordt onder andere ook een voetbalveldje aangelegd.
Er wordt onder andere ook een voetbalveldje aangelegd. © Jan Yperman Ziekenhuis

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) onthulde samen met Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) een zuil, een symbolische ‘eerste brieke’, een verwijzing naar de eerste steen en naar de ligging van het ziekenhuis, in de Briekestraat in Sint-Jan. “Voor de bouw van onze nieuwe afdeling kinderpsychiatrie konden we rekenen op de Vlaamse subsidies”, zegt algemeen directeur Frederik Chanterie. “We zijn blij dat we de minister mochten ontvangen op de werf en hebben met computersimulaties getoond hoe het er over minder dan twee zal uitzien.”

Binnenfretters

“Het Jan Yperman Ziekenhuis bouwt met deze nieuwe vleugel aan kwaliteitsvolle zorg dicht bij de mensen”, zegt Vlaams minister voor Welzijn en Gezondheid Wouter Beke. “Een goede zorgstrategie draait rond het maken van keuzes die in het belang van de patiënt zijn. Met deze investeringen komen ze daar aan tegemoet: een belangrijk nieuw onderkomen van de kinderpsychiatrie, de revalidatie-afdeling en de dialyse. Ik ben dan ook tevreden dat ik hier vandaag de eerste ‘brieke’ mag onthullen. Het is een totaalproject van iets meer dan 14 miljoen euro, waarvan ongeveer 3 miljoen euro subsidies uit Vlaanderen komen. Kinderpsychiatrie is een thema dat mij nauw aan het hart ligt en we hebben toch veel indicatoren dat hier in de Westhoek extra investeringen toch wel nodig zijn. Er is toch wel een grote behoefte in de Westhoek. Mensen in de Westhoek zijn ‘binnenfretters’ en dan zie je dat er toch grote behoefte is aan psychologische ondersteuning.”

Een simulatiebeeld van hoe de nieuwbouw er straks zal uitzien.
Een simulatiebeeld van hoe de nieuwbouw er straks zal uitzien. © Jan Yperman Ziekenhuis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier