Minister Wouter Beke feliciteert AZ Groeninge Kortrijk met Europese topprestaties

Minister Wouter Beke (tweede van rechts) bracht vandaag een bezoek aan AZ Groeninge in Kortrijk. © EDB
Redactie KW

Minister van Welzijn Wouter Beke bracht vrijdagnamiddag 18 september een bezoek aan AZ Groeninge in Kortrijk. Hij is er onder de indruk van de gedrevenheid van de mensen.

Voor de 3.000 medewerkers, 300 artsen en 200 vrijwilligers bij AZ Groeninge had de uitbraak van Covid-19 een zware impact. Met zijn bezoek wil minister Wouter Beke hen een hart onder de riem steken. “Er is hier wel over corona gesproken, over wat het betekende voor het ziekenhuis en of het ziekenhuis klaar is voor de toekomst, maar ik kom hier ook de artsen en medewerkers feliciteren met een aantal Europese topprestaties.”

“Ik ben er zeker van dat AZ Groeninge een ziekenhuis is dat meedraait aan de top”, aldus de minister die speciaal van uit Limburg naar West-Vlaanderen – de provincie waar zijn roots liggen – kwam afgezakt. Tijdens dit turbulente jaar bleven de verschillende diensten niet stilzitten.

Beroertezorg

De minister kreeg uitleg over de werking van de beroertezorg. Dit jaar kreeg AZ Groeninge als eerste Vlaamse ziekenhuis de Europese erkenning als Stroke Center binnen de beroertezorg, een label dat voor vijf jaar toegekend werd.

“De continue kwaliteitsbewaking en -verbetering in combinatie met een multidisciplinair team zorgt voor de best mogelijke beroertezorg”, luidt het in het ziekenhuis.

Kankerzorg

Ook het kankercentrum in AZ Groeninge is heel uitgebreid op de verschillende diensten. Professor Alex Maes, diensthoofd van het centrum Nucleaire Geneeskunde vertelt over de nieuwste technieken voor de diagnose en behandeling van prostaatkanker, wereldwijd één van de meest voorkomende vormen van kanker.

“Het radioactief atoom Lutetium-177 wordt aan de prostaat gekoppeld en zoekt er een weg naar de kankercellen om deze kapot te stralen. Het is een techniek die al in Duitsland gebruikt en zelfs al terugbetaald wordt. In mei 2020 kregen wij als eerste ziekenhuis in België de toelating om deze techniek te gebruiken. We doen het echter nog maar met mondjesmaat bij mensen met uitgezaaide prostaatkanker voor wie geen andere behandelingen meer mogelijk zijn. De kostprijs is 6.000 euro per injectie en je kan er maximum vier krijgen.”

“Hier wordt het echter nog niet terugbetaald, maar sommige verzekeringsmaatschappijen doen het wel al. Lutetium-177 heeft wel een sterk effect op kankercellen. We weten dat het mensen langer in leven houdt, maar om het ‘survival benefiet’ te weten, moeten we een paar jaar verder zijn.”

Gespecialiseerde technieken

De toestemming om Lutetium-177 aan te maken, kwam er dankzij labo-investeringen in de nucleaire geneeskunde binnen AZ Groeninge, samen met de partners van het PET-centrum West-Vlaanderen en de dienst nucleaire geneeskunde van UZ Leuven. Alles gebeurde in nauwe samenwerking met de dienst urologie van AZ Groeninge in Kortrijk.

Naast deze behandelingsmethode met Lutetium-177 wordt er in AZ Groeninge al twee jaar gewerkt met het inspuiten van kalium om de zien waar het recidief (het opnieuw ontstaan van de kanker) zit. Ook hier was AZ Groeninge één van de eerste ziekenhuizen waar deze diagnosevorm gebruikt werd. “Nu hebben we zowel voor het stellen van de diagnose als voor de behandeling gespecialiseerde technieken!” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier