Minister subsidieert restauratie van Veurnes OCMW-pand ‘Huis Claus’

Het OCMW-pand ‘Huis Claus’ wordt aangepast aan de hedendaagse comfortnormen. © MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een erfgoedpremie toe van 58.066,64 euro voor restauratiewerken aan ‘Huis Claus’, waarin een aantal diensten van het OCMW is ondergebracht.

“Het pand voldoet niet meer aan de minimale eisen van comfort en energie”, vertelt minister Diependaele. “Het gebouw wordt gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse comfortnormen, krijgt een nieuwe inrichting en wordt energieperformanter.”

‘Huis Claus’ ligt binnen de perimeters van het beschermde ‘Castellum’ of de ‘Circulaire burcht’, die de oudste stadskern van Veurne vormt en waarvan de ondergrond sinds 1995 is beschermd. Het maakt ook deel uit van het stadsgezicht ‘Stadskern Veurne’ dat beschermd is vanwege de architectuurhistorische waarden. Deze oorspronkelijke conciërgewoning is een onderdeel van het stadhuis op het Heldenplein. De naam ‘Huize Claus’ verwijst naar de (laatste) conciërge Jozef Claus, die er van 1936 tot 1956 woonde. De voorbouw dateert uit de jaren 1920, de achterbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw en de overige delen van na WO II.

Sociale dienst

Anne Dequidt, schepen van Patrimonium verduidelijkt: “Momenteel zit daar ook de ‘sociale kruidenier’, die een vernieuwde inrichting krijgt. Het is de bedoeling om na de verbouwing ‘Huis Claus’ volledig in te zetten voor de sociale dienst. Er zal onder meer een toilet worden voorzien voor minder mobiele personen. Momenteel is er op het gelijkvloers geen toilet voor cliënten en er is ook geen lift. We voorzien ook een ontmoetingsruimte waar workshops kunnen plaatsvinden, zoals koken, en waarvoor het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) al goedkeuring heeft gegeven. Een aantal problemen zal worden aangepakt: als het regent loopt het water binnen langs de bruine deur omdat de helling onvoldoende is, verwarming en elektriciteit worden vernieuwd, ter vervanging van de onveilige oude gaskachel. De ramen met houtrot worden vervangen, het probleem van opstijgend vocht en vocht in de kelder zal worden aangepakt… De sociale dienst wordt doorgetrokken op de eerste verdieping. Daar komen twee kantoren voor medewerkers en een polyvalent lokaal om activiteiten te organiseren voor onze projecten en cliënten. Zo verhogen we onze klantvriendelijkheid en kunnen we ons dienstverleningsaanbod uitbreiden.”

“De buitenenveloppe blijft onveranderd behouden, maar heel wat elementen zoals dak, afwatering en goten, buitenschrijnwerk worden hernomen naar het bestaande model. Ook is er wat herstelmetselwerk voorzien. Het subsidiebedrag is uitsluitend voor het restaureren van de buitenenveloppe. De offertes werden geopend op 15 oktober. De goedkoopste offerte bedraagt 674.000 euro en ligt daarmee een pak boven de raming van 515.000 euro. Op vandaag is er nog geen gunningsvoorstel gekomen. De uitvoeringstermijn is vastgelegd op 180 kalenderdagen. Dus geen werkdagen, maar effectief zes maanden. Omdat de opdracht nog niet is gegund, is er ook nog geen startdatum gepland, maar we hopen in 2022 te kunnen starten met de werken.”

Meer info over de historische stadskern op https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/140015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier