Minister stelt verzamelaars en musea gerust over waardevolle collecties trench art

Versierde koperen hulzen zijn in de Westhoek overal te zien op schouwen en vensterbanken.© TP
Versierde koperen hulzen zijn in de Westhoek overal te zien op schouwen en vensterbanken.© TP
Redactie KW

Verzamelaars en musea in de Westhoek slaken een zucht van opluchting nu de minister van Justitie wat meer duiding geeft bij het “onduidelijk” juridisch statuut van loopgravenkunst en meer bepaald de gedecoreerde granaatomhulsels, die menig schouw en raam sieren.

“Tientallen jaren liet iedereen mij gerust, zelfs ontmijningsdienst DOVO wist van mijn indrukwekkende verzameling.” En toch werden duizenden obussen van de Langemarkse landbouwer Geert Quaghebeur zo’n zeven jaar geleden plots in beslag genomen. De man probeerde tot in het Gentse hof van beroep een deel “waardevolle en ongevaarlijke familiestukken” terug te krijgen, maar tevergeefs.

De zaak deed in de Westhoek alarmbellen afgaan bij verzamelaars van trench art . Dergelijke loopgravenkunst omvat oorlogsobjecten, die bewerkt zijn tot decoratieve en kunstige items. De meest bekende zijn gegraveerde granaathulzen, waarvan enkele grote privécollecties bestaan in ‘t kopern hoeksje van Lizerne en Hooge Crater Museum in Zillebeke. “Er was tijdens de eeuwherdenking van WO I precies een heksenjacht op verzamelaars. Dergelijke versierde koperen hulzen zijn in de Westhoek overal te zien op schouwen en vensterbanken, maar de vrees groeide dat ze plots beschouwd werden als munitie”, zegt Niek Benoot, conservator van Hooge Crater Museum.

Ook het Ieperse In Flanders Fields Museum (IFFM) heeft een uitgebreide collectie en wou eindelijk duidelijkheid. “Vooral naar aanleiding van de verstrengde wapenwet en een hogere waakzaamheid – ook in het buitenland – door de terroristische aanslagen van de laatste jaren”, duidt wetenschappelijk museummedewerker Dominiek Dendooven. “Het zou jammer zijn dat erg waardevolle unieke stukken nodeloos verloren gaan door onterechte inbeslagnames. Daarnaast kan de overheid niet verwachten dat Jan en alleman zich moet registreren als erkend wapenverzamelaar. ”

Dialoog

Enkele brieven rond het precieze statuut van trench art van het IFFM richting Justitie bleven onbeantwoord. Tot museumvoorzitter Dimitry Soenen (N-VA) partijgenoot en Kamerlid Sander Loones inschakelde om een parlementaire vraag te stellen aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Hij gaf afgelopen woensdag meer duidelijkheid.

“Ik ben het volledig eens met de visie van het IFFM, dat lege koperen granaathulzen zonder slaghoedje totaal onschadelijk zijn”, aldus Van Quickenborne, die zijn administratie vroeg een dialoog aan te gaan met de sector om onduidelijkheid te verhelpen. “Ook zal er overleg worden gepleegd met de provinciegouverneurs.”

De minister voegde eraan toe dat “een patroonhuls vrij voorhanden mag zijn voor zover ze onbruikbaar werd gemaakt” en dat “de wapenwet voorziet in een belangrijke uitzondering voor musea en verzamelaars, waardoor het historisch patrimonium van loopgravenkunst en in het bijzonder de bewerkte granaathulzen kan worden gevrijwaard.”

“De minister neemt zo heel wat ongerustheid weg”, reageert Soenen. “Dit is een grote opluchting”, treedt Benoot bij. “Gezond boerenverstand zegeviert.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier