Minister Somers wil dat alle gouverneurs vuurwerk en kerstboomverbrandingen verbieden

Kerstboomverbrandingen worden tijdelijk verboden. © GUS
Redactie KW

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé stelt vanaf donderdag een verbod in op vuurwerk, kerstboomverbrandingen en lampionnen. Het verbod blijft gelden tot 18 januari. Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers zou graag hebben dat alle provinciegouverneurs een vuurwerkverbod uitvaardigen in aanloop naar oudjaar.

Het verbod geldt voor de hele provincie West-Vlaanderen. Vuurwerk met Nieuwjaar is daarbij dus niet meer toegelaten. Ook kerstboomverbrandingen kunnen niet doorgaan. De gouverneur wil daarmee de ziekenhuizen ontlasten en samenscholingen vermijden.

“De ziekenhuizen kunnen er geen patiënten met verwondingen door vuurwerk bijnemen in deze kritieke coronaperiode”, zegt Decaluwé. Ook samenscholingen wil hij vermijden.

Nationaal verbod?

Bart Somers gaat overleggen met de andere gouverneurs om overal dit voorbeeld te volgen. “Samen met de verschillende gouverneurs bekijk ik of we overal dezelfde maatregelen kunnen nemen als in West-Vlaanderen. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid en op die manier overbelasten we onze ziekenhuizen niet”, zegt hij.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bekijkt intussen of een nationaal verbod een mogelijkheid is. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier