Minister Nathalie Muylle bezoekt zaken in Izegem en thuisstad Roeselare

© foto Frank
Peter Soete

Federaal minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle heeft op uitnodiging van VOKA bij de opening van de winkels een plaatsbezoek gebracht aan het Roeselaarse stadscentrum. Minister Muylle had ook al een bezoek gebracht aan producent Winsol in Izegem.

Om negen uur stipt arriveerde minister Nathalie Muylle bij Winsol, producent van zonneweringen, ramen, deuren en garagepoorten, in Izegem. CEO Xavier Costenoble schetste de situatie van zijn bedrijf. “De tien eigen winkels en de 30 franchisewinkels waren gesloten, net als onze toonzalen. Maar de productie is blijven draaien met uitzondering van de fabriek in Frankrijk. Als bedrijf was het niet altijd makkelijk. We hebben onmiddellijk contact gezocht met de betrokken ministeries en hebben ons laten begeleiden door een externe dienst voor bescherming op het werk. Want wij zijn ondernemers maar geen dokters of verpleegkundigen.”

“Wij hebben geleerd dat onze mensen in België heel weerbaar zijn. Onze medewerkers willen aan de slag. Ook waren wij gelukkig dat we een grote voorraad hadden om onze productie te verzekeren. Maar dat heeft ons ook aan het denken gezet: we moeten in de toekomst minder afhankelijk zijn van leveranciers uit bijvoorbeeld China. We moeten Europees denken en strategische reserves aanleggen in Europa.”

Minister Muylle knikte begrijpend en voegde er aan toe dat de huidige maatregelen voor de werknemers doorlopen tot eind augustus en dat de bedrijven, indien nodig, tot eind december gebruik kunnen maken van economische werkloosheid zonder een nieuwe aanvraag te doen.

Acht weken gesloten

In Roeselare stopte minister Nathalie Muylle eerst bij Luc en Gilles Huyghebaert van herenkledij Boggi in de Ooststraat. “Wij zijn acht weken gesloten en zijn zeer tevreden dat we opnieuw onze klanten mogen ontvangen”,vertelt Luc Huyghebaert. “De kern van ons lente- en zomerseizoen is jammer genoeg volledig weg en ik vrees dat het lang zal duren vooraleer iedere retailer van deze crisis zal herstellen.”

Minister Nathalie Muylle bezoekt Boggi.
Minister Nathalie Muylle bezoekt Boggi.© foto Stefaan Beel

“Het zal inderdaad tijd vergen maar ik denk dat alles zich zal regulariseren”, aldus Gilles Huyghebaert. Minister Muylle informeerde ook nog welke maatregelen in Boggi werden genomen om het winkelen veilig te laten verlopen en zette dan koers naar Brooklyn. “Ik ben zeer tevreden dat onze handelaars klaar zijn om hun klanten op een veilige manier te ontvangen“, vertelt de minister. “Ook zal het belangrijk zijn dat het consumentenvertrouwen wordt hersteld. Zullen de consumenten kunnen of willen investeren in hun huis, in kledij, …?”

Brooklyn telt zeven winkels en stelt een tachtigtal personen te werk. “De economische steunmaatregel die de regering heeft getroffen, waren een enorme steun voor de bedrijven en zelfstandigen. Maar ik zou toch durven opperen om diezelfde steun door te trekken tot eind september. Het zal nodig zijn om het merendeel van de handel er weer bovenop te krijgen.” Waarop de minister beloofde om die vraag mee te nemen naar het overleg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier