Minister Muylle bezoekt woonzorgcentrum Godtschalck

Gilbert Vanleenhove, lid van de raad van bestuur, federaal minister Nathalie Muylle, directeur Charlotte Van Laere en Julien Van Geertsom, voorzitter van de raad van bestuur van Godtschalck. (foto ML)
Redactie KW

Het woonzorgcentrum Godtschalck in Oostende kreeg bezoek van minister van Werk Nathalie Muylle. Ook al valt het centrum onder Vlaamse bevoegdheid, de federale overheid heeft ook nog een voet tussen de deur van het zeemanshuis. En daar wringt het schoentje.

“We willen de minister met dit bezoek laten kennismaken met deze unieke instelling, omdat Godtschalck het enige woonzorgcentrum in ons land is met een link van de federale regering. Het gebouw is immers eigendom van de Regie van de Gebouwen, terwijl de uitbating valt onder de Vlaamse overheid. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid”, zegt directeur Charlotte Van Laere.

Dit komt, omdat de ongehuwde twee zusters Godtschalck in 1925 bij erfenis hun vermogen hebben geschonken aan de Belgische staat. Maar dat legaat stipuleerde dat de toenmalige federale overheid wel een Zeemanshuis voor gepensioneerde vissers en zeelui diende te bouwen in de duinen op de grens met Bredene. “Dus, als wij vandaag infrastructuurwerken willen uitvoeren aan het gebouw zoals concreet het omvormen van het vroegere appartement van de directeur tot twee kamers voor residenten, dan duurt het soms ontzettend lang voor het financiële fiat vanuit Brussel ons bereikt”, aldus voorzitter van de raad van bestuur Julien Van Geertsom.

“Een aantal kamers is ook aan renovatie toe en daarvoor moeten we bij de Regie aankloppen. Met het bezoek van de minister hopen we dat Godtschalck de aandacht krijgt waar de zusters Godtschalck met hun legaat ook terecht op hoopten,” vult Gilbert Vanleenhove die ook in de raad van bestuur zetelt aan.

Het woonzorgcentrum is vandaag volledig bezet en telt 75 residenten. Prioritair wordt voorrang gegeven aan vissers en zeelui, en hun partners, maar daarnaars kan iedereen er terecht in een architecturale parel midden het duingebied. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier