Minister Maggie De Block opent LDC Biezenbilk in Oudenburg

Vrijdagavond was een groot moment voor de zorgsite in de Ettelgemsestraat: de officiële opening van het lokaal dienstencentrum Biezenbil. Maggie De Block, minister van onder meer Volksgezondheid en Sociale Zaken kwam naar de Arnoldusstad om samen met het stadsbestuur Biezenbilk een goede vaart toe te wensen.

© LIN

Waar de naam Biezenbilk vandaan komt, vroegen velen zich af. Een biezenbilk is een landgoed waar verschillende activiteiten tegelijk kunnen plaatsvinden, een plek waar zowel rust als een bruisende activiteit te vinden zijn. Dat vernam Romina Vanhooren, voorzitter van het bijzonder comité en schepen van Rita Meyns, gewezen voorzitter van het OCMW. De beslissing tot de bouw van een lokaal dienstencentrum gaat terug tot maart 2015. In oktober keurde de raad voor maatschappelijk welzijn het ontwerp van de bouw, opgemaakt door architectenbureau Boecks, goed en kreeg het bouwproject groen licht.

Van Riethove naar Biezenbilk

De bouw van Biezenbilk spruit voort uit het woonzorgcentrum Riethove en beiden zijn met elkaar verbonden. In Riethove was al een LDC-werking actief met een breiclub, een hobbyclub, een hobbybeurs, kaartnamiddagen, modeshows… Deze activiteiten verhuizen, samen met de coördinatie van de OCMW-thuisdiensten, de poetshulp en de verhuur van seniorenwoningen, naar het nieuwe LDC. Straks worden er ook de middagmalen opgediend.

Al sedert eind mei heeft de Lage Drempel Kerit er onderdak. In een ruim lokaal, ingericht met een koeltoonbank, frigo’s en diepvriezers, wordt er nu de voedselbedeling georganiseerd. “In 1988 besloot ik samen met mijn echtgenote Christine om de mensen die een afrit missen of op de pechstrook terecht komen, te helpen om hun weg verder te zetten. We startten heel klein en eenvoudig“, zegt voorzitter Jos Desmeth.

Nabijheid, ontmoeting, aandacht en huiselijkheid

“Het was niet gemakkelijk om de werking uit te bouwen, maar met de hulp van heel wat sponsoring, met steun van stadsgenoten en vooral met de hulp van vele vrijwilligers is een mosterdzaadje uitgegroeid tot een heuse boom waar mensen beschutting vinden. En dankzij de voormalige voorzitter van het OCMW Rita Meyns, secretaris Bart Vermeulen en de ondersteuning van Britt Verburgh, coördinator van het LDC, werd hier de deur voor ons opengezet”, uit Jos Desmeth zijn dankbaarheid.

Naast de voedselbedeling Kerit heeft ook de dagverzorging NOAH onderdak in het LDC. Mensen met een zorgbehoefte kunnen er een gezellige dag doorbrengen. “We organiseren tal van leuke activiteiten, koken samen, gaan op uitstap, spelen een gezelschapsspel of knutselen”, legt Hilde Vanderbeke, regiodirecteur van Familiehulp uit. “Dit moet een plaats zijn waar iedereen zich thuis voelt. Niet voor niets staat onze naam NOAH voor nabijheid, ontmoeting, aandacht en huiselijkheid.”

Met de ingebruikname van het LDC is een belangrijke stap gezet naar de creatie van een woon- en zorgsite langs de Ettelgemsestraat. Vijf jaar geleden werd het nieuwe woonzorgcentrum Riethove geopend, er recht tegenover vind je het Karpelhof met 18 seniorenwoningen en naast Riethove legt bouwmaatschappij De Mandel de laatste hand gelegd aan 30 flats, waarvan een belangrijk deel voor senioren.

(LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.